Artikkel


Disse godbitene går ofte under det treffende navnet facon 🙂
Tynne skiver av aubergine marineres og stekes i ovn på lav temperatur til smakfulle og crispy. Kluet er å lage jevne, tynne skiver og steke dem akkurat så lenge at de ikke blir brent, da blir de sprøest og best.

Den porøse teksturen sammen med den røkte, salte og litt søte smaksettingen er skikkelig snadder dersom du har lyst på bacon uten at det skal gå ut over hverken gris, kropp eller klode.
Serveres gjerne med en pod porsjon potetmos, chilisaus og en frisk og saftig salat.

BACON AV AUBERGINE – oppskrift
(To porsjoner)

1 aubergine på ca 300 gram

Marinade:
1-2 ts olivenolje
3,5 ss tamari eller Coconut aminos
2 ss chilisaus
1,5 ss lønnesirup
1,5 ts røkt paprikapulver
1 klype havsalt
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts sort pepper
ekstra pepper på skivene før de has i ovn

1. Sett stekeovnen på 100 grader over- og undervarme og kle et stekebrett med bakepapir

2.  Del auberginen i to på langs, og deretter deles de to halvdelene igjen på langs, slik at du har fire kvarte avlange biter.
Skjær hver av de fire stykkene i tynne skiver på langs, omtrent 2,5 mm tykke. Jo jevnere de er, jo jevnere sprøstekt blir de. Deles gjerne med mandolin, men det går fint med en stor og skarp kniv, også.

3. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en vid bolle.

4. Ta én og én av aubergineskivene over bollen og dypp den delvis ned mens du bruker en skje eller bakepensel til å ta på marinaden på begge sider. Legg skivene på stekebrettet, pass på at de ikke overlapper hverandre.

5. Gi alle skivene et lite dryss med nykvernet sort pepper.

6. Stekes på midterste rille i ovnen til mørkt gylne, i omtrent 40 minutter til 1 time og 20 minutter, avhengig av ovn, tykkelse på skivene og hvor mye marinade det ble på hver.  Sett eventuelt opp temperaturen på slutten til 120 grader om du ikke synes de blir sprø. Siden de blir sprøere jo lenger de steker, og du ikke vil ha dem brent, lønner det seg å følge godt med på slutten. Alternativt kan du ha dem 24 timer i en dehydrator.

7. Serveres med det samme, eller legges over på rist. De fortsetter å bli sprø mens de kjølner.

TIPS:
* Hvis du vil unngå den soyabaserte sausen tamari, er Coconut Aminos den nærmeste erstatningen jeg vet om. Jeg kjøper den her på Iherb.com

* En enkel og god potetmos er kokte/dampede poteter stampet med en en liten dæsj kokosmelk pluss litt salt.

* Blomkålmos kan fint erstatte potetmos, og denne laget med ovnsbakt blomkål er god.

* Disse sprø og marinerte aubergineskivene egner seg forresten godt å bruke som dippstaver, om det kan friste, eller å ha dem sammen med en god burger. Har ikke prøvd, men regner med at de også vil egne seg godt som pizzatopping 🙂

* Det er ikke så lett å finne en «ren» ferdig chillisaus i butikken, jeg legger snart ut en Jamie Oliver-inspirert oppskrift her på bloggen. I mellomtiden kan du eventuelt bruke denne, her er en ett minutts video på thai chili sauce fra Anthony William. 
EDIT: Her finner du nå oppskriften på Chillisausen jeg nevnte.

/!\ error getUserMedia.