Artikkel

Egentlig kunne jeg ha skrevet om så mye annet enn disse squashrullene, men får vel prøve å holde meg til saken. Selv om jeg har vært på et foredrag om dyrekommunikasjon. Der det bare virket så opplagt at dyr er som oss. Forskjellige personligheter, med tanker og følelser og ønsker og behov. Men så får de ikke sagt fra, de vi har i fangenskap, selv om de så gjerne vil. Ikke til så mange andre enn de som er åpne for å ta inn deres signaler. Dyretolker kaller noen seg. Når de greier oppgaven sin ordentlig, dyretolkene, så gjør de en uvurderlig jobb på vegne av dyr som sliter med smerter, ensomhet, mangel på respekt og masse annet. I alle fall når informasjonen de tar inn blir fulgt opp av dyrets eier. Det var tankevekkende. Og, for å komme tilbake til squashrullene igjen – så godt at det finnes et utall av gode matretter uten at vi trenger å blande dyrene inn i dem…..

Squashrullene er i kategorien raw food, da er alle næringsstoffene bevart. De er egentlig raske å lage, bare man har alle ingrediensene tilgjengelig.

De smaker mye. Både på grunn av karriblandingen, hvitløken og chillien. De smaker spennende, for innimellom sitronsmak og kryddersmak er det søte små biter av aprikos. De metter godt, takket være mandelmassen, olivenoljen og avokadoen.

De er dekorative, og egner seg godt til en kveldsrett, en forrett eller et bidrag på buffetbordet. Eller som et fat man kan ta med seg til fest. Når vertskapet synes det er vanskelig å finne ut hva man skal servere gjestene de har bedt som ikke tåler gluten, melkeprodukter og som attpåtil er veggis. Og det er det jo ikke noe rart at vertskap flest synes er vanskelig. Vi synes jo det kan være vanskelig nok selv. Til tider.

SQUASHRULLER MED KRYDRET MANDELRØRE – oppskrift
(Blir omtrent 24 biter)

3 dl mandler, bløtlagt natten over
1,3 l vann
litt salt, lønnesirup/honning og vaniljepulver

Lag mandelmelk ved å kjøre bløtlagte og skylte mandler i nytt vann sammen med salt, vaniljepulver  og eventuelt litt søtning i en blender. Sil fra melken gjennom for eksempel en nøttemelkspose og sett muggen i kjøleskapet. Den holder seg omtrent fire dager.

Hell mandelmassen i en bolle og bland inn:
3 vårløk, finhakket
1 liten avokado, most
½ rød paprika, finhakket
2 tørkede aprikoser, finhakket
2 medium hvitløkfedd, presset
2 ss friske basilikumblader, finhakket
1-2 ts finhakket rød chilli (Smak deg frem. Den blir mindre sterk om du fjerner frøene.)
3 ss sitronsaft
2 ss god olivenolje
1 ts carrypulver
1 ts havsalt eller Himalaya-salt
¾ ts spisskummen, malt

Til omslaget:
1 gul squash
1 grønn squash
Urtesalt

Vask squashene og skjær tynne skiver på langs med en ostehøvel eller mandolin.
Legg skivene på kjøkkenpapir og klapp oversidene tørre med mer kjøkkenpapir.
Strø urtesalt på squashskivene. (Saltet vil trekke mer vann ut av squashskivene og kan lage små dammer rundt ”føttene” på squashrullene. Likevel er det i grunnen verdt det, for squash i seg selv er veldig mild og litt kjedelig på smak)
Legg en spiseskje med mandelrøre på den bredeste delen av squahskivene, rull sammen og sett på fat.
De kan legges litt tett på fatet, i tilfelle noen har tenkt å rulle seg ut, så hindres de i det. Men merkelig nok så sitter de ganske godt festet, uten at de er festet, for å si det sånn.

Og da er vi i mål!
Oppbevares kaldt med for eksempel plastfolie over og holder et par dager i kjøleskapet.
De trenger ikke tilbehør, i så fall bør det være noe mildt som ikke konkurrerer i smak, kanskje bare spirer med litt olivenolje og urtesalt på, eller blomkålris.

Ha et godt måltid 🙂

/!\ error getUserMedia.