Artikkel
Denne er så enkel å lage at det nesten ikke finnes en unnskyldning for å la være.
Super på travle dager. Den metter godt og gjør godt, er mild og god og kremet.
Jeg har lenge hatt den fast på menyen minst en gang i uken, er så fint med slike måltider som nesten gjør seg selv.
Du trenger squash, løk og potet. Som du damper møre og mikser til silkemyk konsistens. Smaksatt med salt og sitronsaft og kanskje et hvitløksfedd om du vil. Og så er middagen klar.
Oftest, siden den er nærmest for fast food å regne, blir den servert uten annet tilbehør her, kanskje med et dryss urter om jeg har, eller som på bildet, blandet med en finhakket reddik.
Om du vil stashe den opp litt kan du alltids riste noen kikerter fra boks i ovnen, jeg sprer dem bare utover et stekebrett med bakepapir på, krydrer og lar dem stå på 190 grader til de begynner å poppe eller blir gylne. På bildet hadde jeg med noen tynne skiver av babygulrøtter i samme slengen.
SQUASHSUPPE, SUPERENKEL – oppskrift
(Blir én stor suppetallerken eller to små porsjoner)
1 squash (medium stor, ca 350 gram)
1 gul løk, medium stor
1 -2 poteter, medium store
1/2 ts havsalt
2 ss frisk sitronsaft
1 hvitløksfedd om du har lyst
1. Kok opp en kjele med litt vann, helst med damprist.
2. Del squashen i potetstore biter, del poteten(e) i to og løken i kvarte biter.
(Trenger bare skrelle løken og fjerne stilken på squashen)
3. Ha alt i dampristen i kjelen, og la det småkoke under dem mens de står under lokk til de er dampet møre.
4. Ha grønnsakene over i en blender (eller bruk matprosessor eller stavmikser) og tilsett salt og sitronsaft og eventuelt hvitløksfeddet.
5. Kjør til sikemyk konsistens.
Vel bekomme!
Her er noen andre gode ting å lage med den superanvendelige squashen, som gir saftighet til bakverk og fylde til supper og er like god varmebehandlet som rå.
Havrerundstykker med squash og eple
Ovnsbakt squash med kremet hvitløksdressing
Rå squashruller med krydret mandelrøre
Rå squash- og gulrotpasta med oliven og soltørket tomatdressing