Artikkel
Lettlaget og rask middag!
Jeg er entusiastisk kunde av grønnsaksabonnementsordning, og får spennende poser med økologiske og kortreiste grønnsaker med jevne mellomrom. Det kan anbefales!
Det er mange fordeler med økoabonnement: Man får mye mer variert kosthold, fordi det kommer grønnsaker man aldri eller sjelden ville kjøpt selv. Man får litt press på seg til å spise mer av dem, fordi man vet at innen kort tid kommer det ny forsyning. Og så smaker den kortreiste maten ferskt og godt, mye bedre enn den butikklagrede. Det følger oppskrifter med grønnsakene, de er rimeligere enn i butikken, og ofte er de ikke å finne i butikkene i økovariant. Man kan bli mer sosial av det, også. For av og til har det hopet seg litt opp, da er det fint å be noen grønnsaksvenner på for eksempel en suppe 🙂
På www.frukt.no står dette om pastinakk:
”Pastinakk er en gammel kulturplante og kjent helt fra romertiden. Før poteten ble introdusert var pastinakk her i landet den viktigste stivelseskilden i kostholdet. I klostrene var den imidlertid ikke vel ansett, da den anses å stimulere kjønnsdriften. Den er av utseende svært lik gulrot og persillerot med sin klumpete og avlange form, men gjerne noe større. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget og smaken er søt og delikat. Pastinakk kan ha ulike størrelser med både små og store varianter. På store pastinakker er den indre delen seig og treaktig og bør skjæres bort.
Bruksområde
Pastinakk kan brukes både i rå og kokt tilstand. Den må skrelles før bruk og eventuelt treaktig vev i midten fjernes. Pastinakk kan rives og brukes i råkostsalat, eller enten kuttes i biter eller strimles til wok. Den kan kokes i lettsaltet vann og brukes som tilbehør til middag eller som grønnsak i fersk suppe. Pastinakk kan også brukes i stuinger eller gratineres i ovn.
Egenskaper
Pastinakk er god på smak og inneholder noe A-, B- og C-vitaminer. Smaken er søt på grunn av høyt innhold av karbohydrater.”
Det sies at et godt måltid skal være sammensatt av surt, søtt, salt, bittert. Og noen legger til umami (kjøttsmaken).
Søtt: Når pastinakken stekes langsomt på svak varme kommer søtsmaken enda mer fram.
Salt: Strø på nykvernet Himalaya-salt etter steking.
Surt: Ha sitron i oljedressingen til råkostsalaten.
Bittert: Finrevet ingefær blandet inn i dressingen som deretter blandes godt inn i salaten
OPPSKRIFT STEKT PASTINAKK:
1 middels stor pastinakk per person.
Vask, skrell og del på langs i omtrent to centimeter tykke skiver.
Varm 2 ss rapsolje i stekepanne.
Legg skivene og pensle litt olje på overflaten.
Strø over salt, litt cayennepepper og sesamfrø.
Stek på svak varme til gyllenbrun.
Snu og strø på sesamfrø og krydder på den andre siden mens den steker videre.
Noen av sesamfrøene faller av underveis, skrap dem opp og legg over pastinakkskivene før servering. Frøene smaker godt som sprøstekt, og passer fint sammen med pastinakken.
Server med for eksempel basmatiris kokt i gurkemeie og råkostsalat med dressing av én del sitronsaft, to deler olivenolje, havsalt og litt finrevet ingefærrot.
(Råkostsalaten på bildet består av to deler raspet rødbete, en del raspet gulrot og litt finhakket grønnkål. Det blir veldig søtt med rødbete sammen med den søte pastinakken, kanskje kan den med fordel utelates.)