Artikkel

tempeh -1

Tempeh er så godt at jeg tenker julemiddag, gourmetmat, lørdagskos, selskapsmat, vegetarianerens beste alternativ til indrefilet. Og prisen er litt deretter.

Her er den servert med ovnsbakte biter av søtpotet og en god porsjon stuet mangold. Ta det du har som tilbehør – kanskje en stor og god salat med rikelig ranch dressing? Eller legg skivene med salatblader og tomat på brødskiven eller i et rundstykke eller burgerbrød til lunsj eller som niste.

Tempeh har lange tradisjoner i Asia, laget av soyabønner i en fermenteringsprosess. Fermenteringen gjør at det blir lettere for kroppen å fordøye produktet. Konsistensen er fastere enn tofu, med en mer ujevn overflate på grunn av de hele soyabønnene som er presset sammen.

Tempeh smaker forholdsvis mildt, ikke helt ulikt rå sopp, og inneholder fullverdig protein. Den kan marineres med alle mulige smaker, akkurat slik du ville marinert et hvilket som helst kjøtt- eller kyllingstykke, og gir da en fantastisk smaksopplevelse.

Økologisk tempeh selges i helsekostbutikker, du kan få en ikkeøkologisk på etniske butikker, eller du kan kjøpe det på nett.

STEKT TEMPEH – oppskrift
(1 – 2 personer)

100 g tempeh i tynne skiver
1 – 2 ss rå kokosnøttolje

Marinade
1 ts fersk ingefær, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts havsalt eller urtesalt
1 ts yacon- eller lønnesirup eller annen søtning
1 ts saft av sitron
1/4 ts malt sort pepper
1 ts tamari eller smak til med mer havsalt

  1. 1. Stek skivet tempeh i kokosnøttolje til lysebrun på begge sider.
    2. Bland marinaden i en kopp, og ha den i stekepannen sammen med de forstekte tempeh-skivene.
    3. Ta eventuelt i mer olje, og la det småputre i marinaden på svak varme, snu skivene etter en stund, slik at smaken kan trenge godt gjennom.

*Grilltips: Legg marinaden i en pose og fordel de rå tempeh-skivene i posen som legges flatt på en tallerken og vendes et par ganger. Så er det bare å steke dem på grillen – smaker helt nydelig!

Vel bekomme!

PS: Følg Pranava på Facebook og Instagram for mer inspirasjon! Tusen takk for likerklikk og delinger her! 

/!\ error getUserMedia.