Artikkel

styrkende kremet hvitløksuppe-1
Forkjølet? Glad i sterke smaker? Eller lyst på kremet, lekker varm og god suppe som tilfeldigvis også er veldig immunstyrkende?
Da må du lage denne hvitløksuppen!

Tolv hvitløksfedd er ikke ett for mye – dessuten er ikke hvitløkslukten så sterk når den ikke kombineres med animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og melkevarianter. Vet ikke hvorfor, men sånn er det 🙂

For noen år siden var jeg på en restaurant i Tokyo der alt som ble servert inneholdt hvitløk, inkludert dessert. Store, myke bakte hvitløk fulgte hovedretten, brødstykkene var dynket i hvitløkspuré før de ble grillet, sauser, dressinger, salater – overalt var det hvitløk. Etter hvert var vi så hvitløkshjernevasket at hvitløk i den søte sorbeten til slutt bare var en selvfølge.

Den kremete konsistensen her skyldes en søtlig pastinakk som fikk koke med. Når den så blir stavmikset, blir det som å ha i en fyldig fløte.

Saltsmak og crispy tyggemotstand kommer fra de ristede gresskarkjernene som følger med. De blir lette, sprø og luftige når de stekes i panne med rapsolje.

Om du har søvnproblemer, så la være å innta denne superoppkvikkende ganger tre (hvitløk+chili+ingefær) suppen om kvelden.
Eller gjør det, og prøv ut denne gamle yogateknikken for god søvn, som lover at du sovner på under ett minutt: Pust inn gjennom nesen mens du teller fire sekunder, hold pusten mens du teller syv sekunder, pust ut gjennom munnen mens du teller åtte sekunder.
Den har hittil funket de siste tre av fire kvelder på meg 😉

Helsefordeler hvitløk, chili, ingefær og gresskarfrø:
Hvitløk beskytter mot bakterie-, sopp,- og virusinfeksjoner, styrker hjertet og blodårene og forebygger kreft. Chili øker forbrenningen, er rik på antioksidanter, og hindrer dannelse av skadelige oksygenforbindelser i celleforsøk. Ingefær reduserer kvalme i forbindelse med cellegiftbehandling, graviditet, eller som bivirkning av bedøvelse ved operasjoner. Ingefær virker appetittdempende, og kan ha effekt på muskelsmerter, betennelsestilstander og leddgikt. Gresskarfrø virker betennelseshemmende, avgiftende og immunstimulerende.
Kilder: Forskning.no og «Mat for immunforsvaret» av Hartvig.

KREMET HVITLØKSUPPE MED CHILI OG INGEFÆR – oppskrift
(Tre til fire porsjoner)

3 ss rapsolje
12 hvitløksfedd, skrelt, i biter
1/2 – 3/4 ss fersk, rød kayenne (chili) med frø, i tynne ringer
1 ss ingefær, skrelt, i små biter
250 gram pastinakk, skrelt, i terninger
1 liter vann
2 ts grønnsaksbuljongpulver
2 ss saft av sitron

Tilbehør: Ristede gresskarkjerner
2 dl gresskarfrø
2 ss rapsolje
1 ts (urte)salt

Skru en ovnsplate på middels varme.
Sett over en kjele, og hell i rapsoljen.
Legg hvitløk og ingefær og chili (kayenne) i gryta og rør rundt en kort stund.
Rett etter at du ser antydning til at det begynner å bli brunt, har du i vann, pastinakkbiter og grønnsaksbuljongpulver.
La det småkoke til pastinakken er mør.

Mens du venter, kan du tilberede de ristede gresskarfrøene:
Varm en stekepanne til et sted mellom middels og varm.
Ha i olje, gresskarfrø og salt.
Rør hele tiden.
Snart begynner de å poppe, fortsett litt til, slik at omtrent en tredel er poppet (sprukket, oppblåst), og avslutt før det begynner å svi seg.

Stavmiks suppen, eller bruk en blender, til den er kremet og glatt.
Server den rykende varme, gylne suppen med et dryss av ristede frø på toppen.

Enjoy 🙂

 

 

/!\ error getUserMedia.