Artikkel

Ordet sushi henviser visstnok til kortkornet ris mikset med en søt eddikdressing. Den kan toppes med et utall vegetariske ingredienser, eller rullet sammen med ulike fyll i det mørkegrønne noriarket laget av ristet tang.

All slags ris kan brukes, og vil du ha det helt basedannende, er det vel bare basmati og jasminris som gjelder. (Og da bør også tangen utelates, fordi den visstnok virker som en svamp på forurensning og tungmetaller i vannet.)

En annen og like spennende risvariant er den som brukes i raw food-verdenen: Pastinakk eller blomkål kuttes i biter og kjøres i food prosessor til den får en rislignende konsistens.

Her er den sursøte eddikdressingen erstattet med lønnesirup og sitronsaft, det blir omtrent samme smak og gir samme effekt til risen – den blir litt mer klissete og lettere å arbeide med om den skal rulles i nori.

Dette må være det kjappeste sushi-alternativet som finnes, hentet fra boken ”Quick vegetarian dishes” av Kurma Dasa, Australias vegetar-guru: Rå og marinerte grønnsaker kuttes i smale lengder og legges over skålen med den smakfulle risen.

Om du har lyst å lage noen sushiruller når du først er i gang, er det ikke vanskelig! Legg et noriark foran deg med den blankeste siden ned. Legg et lag ris på den halvparten av arket som er nærmest deg, og legg tynne biter av ulike grønnsaker i en remse på tvers av arket. Ikke mer enn to-tre ved siden av hverandre. Strø over wasabi eller lag en tynn strime langs grønnsaksranden med wasabi fra tube.

Det er en fordel at det du legger inn mot noriarket ikke er særlig fuktig, da blir arket fort seigt. Om du gjerne vil bruke et saftig fyll i stedet for ris, som for eksempel guacamole, er det smart å legge et tørt salatblad på norien før du legger på avokadomosen.

Det er godt med en marinert grønnsak blant de ulike rå, og det er fint med avocado som en av ingrediensene, fordi den gir mer saftighet og metthetsfølelse. Rull sammen ved å starte med den kanten som er nærmest deg, og lim sammen ved å fukte en tynn strime med vann på kanten som er lengst unna deg. Bruk en god kniv, og skjær passe store munnfuller, omtrent fem centimeters biter med midtpartiet av knivbladet. Fine til fest, som lunsj, som forrett, lett å ta med som niste 🙂

Her er varianten for nybegynnere og travle:

SUSHIRIS MED GRØNNSAKER (CHIRASHI-ZUSHI) – oppskrift
(Til to personer)

250 gram ris
Kok ris etter anvisning på pakken. (Om du bruker japansk sushiris er det nesten som en liten seremoni, til gjengjeld blir det godt: Den skal skylles masse, stå bløtlagt, skylles igjen, kokes opp under omrøring, koke på svak varme, stå under lokk etter det, så bres utover i flatbunnet kar, så dynkes og blandes med dressing, så stå under fuktet klede til du skal bruke den.)

Alternativt kjør et par store pastinakker eller et lite blomkålhode (skrelt og delt i biter) i food prosessor til de får rislignende konsistens.

Dressing:
5 ss sitronsaft
2 ss lønnesirup
1 ts uraffinert havsalt
Varm opp til lunkent rett før (en tredel) dynkes i risen, så tas smaken lettere opp

Tilbehør:
En rødløk deles på langs til tynne strimler og marineres i en tett plastpose sammen med to tredeler av dressingen. (Det holder at den ligger til marinering mens du tilbereder resten av retten.)

½ agurk deles på langs. Skrap ut frøene med en skje, og del det som er tilbake i tynne strimler på omtrent 5-6 centimeters lengde.

1 avokado deles i to, ta ut steinen, løft ut fruktkjøttet med en skje og del på tvers i skiver.

½ rød paprika i smale strimler
½ gul paprika i smale strimler

Riv noen biter av et ark med noritang og strø over rett før servering.

Dette er bare forslag, her er det mulig å bruke nesten hva som helst av grønnsaker!
Sopp er også godt å marinere, men den har vel samme funksjon på jorda som tangen har i havet: Suger til seg ulike miljøgifter….

Ta litt wasabi fra tuben og smør serveringsbollen(e) før du legger i ris eller pastinakkris for så å dandere grønnsakene på toppen. Om det blir for mange grønnsaker til å ha over, kan resten serveres i ulike skåler ved siden av. Enkelt, godt og vakkert 🙂

 

/!\ error getUserMedia.