Artikkel

Bilde_tamariristede mandler-1

Tamariristede mandler er enkelt å lage i tre ulike versjoner:
Salte, sprø og med tung smak av umami, eller salte, sprø og med tung smak av umami pluss sterke kryddere. Eller salte, søte og sprø. Gode blir de, uansett!

Jeg har vært hekta på tamariristede mandler siden jeg smakte Renée Voltaires. I små, lekre og ganske dyre poser. Og ikke så lette å få tak i.

Jeg har dem oppi en liten gryte på forholdsvis sterk varme sammen med marinaden. Fort gjort. Og med et sprøtt og smakfullt resultat.

Enten kan du bruke de tørre mandlene slik de er fra butikken. Eller du bruker bløtlagte og egentørkede mandler. Fordelen med sistnevnte metode er blant annet at næringsstoffer som protein og sink blir lettere tilgjengelige for kroppen, og de er mindre allergene. På denne nettsiden til Optimalt kosthold kan du lese mer om hvorfor og hvordan bløtlegging er smart.
Har du en dehydrator bevares all næringen best under tørkeprosessen. I stekeovn bør de ikke tørkes på høyere varme enn 120 grader, jo lavere jo bedre. Du merker at de er tørre når du biter av en mandel. Det tar omtrent syv-åtte timer om de ligger forholdsvis adskilt på et stekebrett på omtrent femti grader. Stekeovner er ulike, og det samme gjelder porsjonen tålmodighet vi er utstyrt med. Se hva som passer for deg, og finn din måte. Jeg bytter litt på.

Hvis du vil bytte ut den soyabaserte tamarisausen med et soyafritt alternativ, er Coconut Aminos fra Iherb fin. Den smaker ikke kokos, og kan brukes der man ellers ville brukt soyasaus.

Mandler er supermat:
De inneholder 21 prosent proteiner, diverse mineraler, og spesielt mye av kalsium, magnesium og mangan, blant annet vitaminene E, B2 og omtrent førtifem prosent umettet fett. Det er stor forskjell på økologiske og ikke-økologiske mandler. De økologiske smaker mye bedre, rett og slett. Har prøvd å finne ut om det stemmer at de ikke-økologiske er vokset eller innsatt med noe for lengre holdbarhet. Vet ikke om det er riktig, men det ville ikke forundre meg. Gi meg gjerne tilbakemelding, om du kjenner til det!
AltShop har gode, økologiske mandler som du eventuelt kan bestille på nett her.

Jeg har flere andre oppskrifter på mandler her på bloggen, og disse salte mandlene er utrolig gode!

1. TAMARIRISTEDE MANDLER – ingredienser
1 dl mandler
1 ss vann
3 ss tamari eller Coconut Aminos

2. TAMARIRISTEDE MANDLER MED KRYDDER – ingredienser
1 dl mandler
1 ss vann
3 ss tamari eller Coconut Aminos
1 ts (= 1 ml) ingefærpulver
1 ts hvitløksulver
1/2 ts cayennepepper, malt

3. TAMARIRISTEDE MANDLER MED LØNNESIRUP – ingredienser
1 dl mandler
2 ss tamari eller Coconut Aminos
2 ss lønnesirup eller yaconsirup

FREMGANGSMÅTE:

1. Bland ingrediensene til versjon 1, 2 eller 3 i en liten kasserolle/kjele. (Så liten at marinaden lett dekker mandlene når du rører i den.)
2. Ha mandlene oppi marinaden i kjelen.
Rør hele tiden på ganske sterk varme i omtrent tre minutter.
(Væsken vil fordampe, og mye av marinaden vil feste seg på mandlene)
3. Etter de tre intense røre-minuttene på full varme, fortsetter du å røre enda i to minutter, nå på svak varme. Da tørker de inn, og er delvis sammenklistrede.
4. Ta kjelen av platen, og la mandlene ligge i kjelen mens du vender på dem et par-tre ganger til.
Etter noen minutter er de blitt uimotståelig sprø og smakfulle.

Vel bekomme! Bruk dem på salater, en wok eller som snacks 🙂

PS: Følg gjerne bloggen på Facebook og Instagram for mer inspirasjon! Takker for likerklikk og delinger her! Selv om antallet ikke oppdateres automatisk, vises det når siden lastes på nytt.

/!\ error getUserMedia.