Artikkel

Noen ganger er rettens navn halve måltidet. Jeg tror det er slik med disse kjeksene. Da et vennepar skulle være smakspanel og fikk høre at det var tapaskjeks på menyen, var begeistringen allerede vekket. Servert sammen med en skål hummus, en kopp urtete og biter av frisk ananas konkluderte de med at jeg fint kunne presentere disse.

Det er mye som er bra med disse kjeksene. Den geniale måten de lages på, er et stort pluss. For i stedet for å kjevle, skjære ut, løfte over på stekebrett, kjevle mer, streve med deig som er for klissete eller tørr, er det bare å trille kuler og trykke dem flate med bunnen av et glass, gjerne med bakepapir mellom glasset og deigen. Det går som en lek å stemple frem to fulle stekebrett. Og de blir fine og rustikke i kanten av det. Og så flortynne du bare vil ha dem. Jo hardere du presser, jo tynnere blir de.

Fremgangsmåten for å lage deigen er også såre enkel: Alle ingredienser has i en food processor, så er den raskt ferdig.

Innholdet er helsebringende: Chilien setter blant annet fart på forbrenningen, basilikum har en rekke helbredende egenskaper og er brukt i folkemedisinen langt bakover i tid, den skal blant annet lindre fordøyelsesproblemer og magekramper, søvnløshet og psykisk utmattelse, kan vi lese på www.urtekilden.no

Jeg har brukt Cornells halvgrove melblanding. På www.cornells.no kan du finne butikkene som selger melet og ellers sjekke ut oppskrifter og diverse kostholdsråd. Siden det blant annet er både svenske og danske lesere som er innom her, som kanskje ikke like lett kan skaffe dette melet, så iler jeg til med å fortelle at melblandingen består av gresskarkjerner, hirseflak, risflak, quinoaflak, amarantmel og quinoamel. Man kan jo eventuelt blande det sammen selv. Det er bare risflakene som ikke er basiske, men de kan være greie å ha med fordi de har god bindingsevne.

Om du heller vil bruke annet mel, går det helt sikkert fint.  Melsmaken blir litt borte på grunn av krydderne og tomatene, så det går også greit å bruke sunne melsorter du kanskje ikke synes er kjempegode på smak, som bokhvete eller hirse. Reguler da væskemengden ved å ta i litt og litt væske om gangen, i tilfelle annet mel trenger mer eller mindre vann for å gi passe konsistens på deigen. Det er en fordel å starte med å kjøre melblandingen i food processoren dersom den inneholder gresskarkjerner, så blir de også finmalt.

TAPASKJEKS – oppskrift
(Blir omtrent 40 stk)

Sett ovnen på 180 grader.

180 gram Cornells mel- og frøblanding, halvgrov
1 strøken ts havsalt
1 toppet teskje oregano, tørket
½ ts chili, malt
1 strøken ss soltørket tomat i biter
4 ss olivenolje
2 dl vann
Til slutt: Olivenolje til pensling og flaksalt eller urtesalt til å strø over

Rør alle ingredienser sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin.

Del deigen i to og trill to pølser som igjen deles i omtrent 20 biter hver. Trill kuler omtrent på størrelse med en drue og legg dem med litt avstand på to bakepapirkledte stekebrett.

Trykk bunnen av et (flatt) glass ned mot hver kule, gjerne med et bakepapir mellom, så deigen ikke fester seg til glasset.  Lag mest mulig lik tykkelse på alle, så blir de like mye stekt. Jo tynnere, jo bedre.

Pensle med olje og dryss over litt flaksalt eller urtesalt og stek i omtrent 15 minutter, til gylne.

Legg over på rist og tørk videre i ovnen med ovnsdøren på gløtt ved 100 grader til de er helt sprø i omtrent 20 minutter, litt avhengig av tykkelsen på kjeksene.

Så er det bare å nyte sunne, gode, basedannende og helsebringende snacks, med eller uten pålegg som hummus og guacamole.

Ha en finfin helg og en god uke!

/!\ error getUserMedia.