Artikkel
Den Thailandske biffalaten Yam neua på Nrks matsider (med noen endringer) smakte nydelig på venninnekveld, og at biff ble «oversatt» til tempeh bidro uten tvil betraktelig til det 😉 Og helt seriøst – når du lar stekte biffstrimler og stekte skiver av tempeh ligge i marinade i to timer, så er det ikke biffen som vinner smaksmessig. Den er mindre porøs enn tempeh, og trekker altså ikke så mye smak til seg. Er min udokumenterte påstand 😉
Tempeh er soyabønner tilberedt etter gammel asiatisk tradisjon. Den består av fermenterte soyabønner, noe som gjør dem lettere fordøyelige. Du finner den økologiske varianten på nettet og i helsekostbutikker. Og apropos produkter av soya, så traff denne meg: Ikke spis noe oldemoren din ikke ville kjent igjen som mat, står det i denne fine artikkelen fra Aftenposten. Hun ville vel syntes at tempeh lignet på noe kjent, kanskje byggryn(?!), oldemoren min som for øvrig også var et matmenneske og drev et spisested i Trondheim.
Sammen med kokosris med quinoa blir det en skikkelig mettende middag. Uten, blir det en ganske mettende salat 🙂
THAI YAM NEUA MED TEMPEH – oppskrift
(Middag til 6 om den serveres med kokosris, salat til omtrent fire)
600 gram tempeh i tynne skiver
1 issalat, revet
1/2 agurk, i tynne skiver
1 rødløk, tynne skiver
16 cherrytomater i båter
1 håndfull friske korianderblader
1 håndfull friske myntebalder
2 ss purre, finhakket
Dressing:
1 dl nøytral olje, f.eks rapsolje
4 fedd knust hvitløk
1 ts rød currypasta
1 toppet ss palme– eller muscovadosukker
3 ss tamari (=soyasaus)
3 ss limesaft (tilsvarer ca to store lime)
2 røde chili, renset for frø, i små biter
(Himalaya-)salt og pepper etter smak
- 1. Rør sammen marinaden, og smak til med eventuelt mer søtt, salt eller syrlig.
2. Stek tempehskivene i olje til gylne.
3. Finn et stort, dypt serveringsfat eller porsjonstallerkener og legg de revne salatbladene i bunnen.
4. Fordel resten av salatingrediensene utover, unntatt de stekte tempehskivene.
5. Fordel halvparten av marinaden over salaten.
6. Legg på de stekte tempehskivene.
7. Fordel resten av marinaden oppå tempehskivene.
8. Sett til side i et par timer, tildekket, så dressingen får gjort jobben sin.
Server den slik, eller eventuelt sammen med kokosris