Artikkel
Det er fascinerende hvordan Fedon Lindberg griper tidens ”ånd” og hele tiden er på høyden, eller kanskje i forkant.
Hans siste kokebok, ”Tid med maten – nyt mer, oppnå mer ro, hold vekten” er fin.
Den virker gjennomarbeidet, og stoffet ser ut til å være integrert hos forfatteren.
Det er ikke så lett å skrive om slike ting (mindfulness), eller for den saks skyld de fleste ting, dersom man ikke har en ordentlig forståelse av hva det handler om. Slikt avsløres raskt hos leseren, og da mister man grepet på dem man henvender seg til.
Jeg har holdt på med disse tingene i mange år – som altså er å prøve å være til stede i nået, enten det er under utførelsen av yoga, i forbindelse med meditasjon eller når som helst ellers, på tur i skogen, mens man lager mat, mens man er i jobb eller annen aktivitet og gjerne sammen med andre, eller alene. Uansett hvilke følelser man er utsatt for. Og enkelt er det ikke.
Han skriver så inspirerende både om hvorfor og hvordan at jeg gikk hundre prosent inn for oppgaven under måltidene i to døgn, gikk ned en kilo, kjente fred og tilfredshet, akkurat etter oppskriften. Så ble det fullmåne, stress, for mange gjøremål, for mye uro, og så mistet jeg grepet. Men jeg er ikke i tvil om at han har rett: Det er bare å fortsette, øvelse gjør mester, og etter et visst antall dager, (var det 60?) er den nye vanen innarbeidet, og dette gjelder selv om man snublet og falt av lasset flere ganger underveis.
Dette er en kokebok som ikke trenger å havne nedstøvet og langt bak i arkivet; både teoridelen og oppskriftene frister til gjenbruk. Bildene er veldig fine, en fryd for øyet. Oppskriftene ser ut til å være ordentlig gjennomarbeidet.
Det finnes kokebøker som instruerer deg om å fordele druene i glassene under instruksjonsbiten, mens det aldri er nevnt noe om druer i oppskriften. Sånt blir jeg litt frusterert av. Men slik er det altså ikke her. Av 80 oppskrifter er det bare én eneste som mangler informasjon om hvor varm stekeovnen skal være, og bare én oppskrift mangler det røde stikkordet helt nederst som forteller hvorvidt det er vegetarisk, melkefritt og/eller glutenfritt. (Noe mange av dem er.)
Få oppskrifter har stivelsesholdige ingredienser som får blodsukkeret til å svinge. Men fordi Fedon ikke er blant de mest ekstreme, finnes det noen få som har med blant annet (grovt) brød, og noen av kakene og dessertene er med lønnesirup eller agavesirup.
Om du vil gjøre oppskriftene fri for kjøtt og fisk, er det ikke så mange grep som skal til. Han har masse spennende tilbehør basert på grønnsaker, og velger du i stedet burgere av nøtter, bønner eller linser eller hele sådanne, eller stekt tempeh (melkesyregjærede soyabønner, rike på fullverdig protein og gode for fordøyelsen) kan det bli mange spennende, sunne, gode og forholdsvis raske middager.
Boka ble antakelig utgitt i forbindelse med lanseringen av Fedon SmartSweet, et søtningsmiddel som oppfører seg som sukker, og som påvirker blodsykkerstigningen i mye mindre grad. I kapittelet om kaker og desserter er det en imponerende variasjon i bruksmåtene – man kan lage alt fra karamellsaus, marengs, kaker, glasert frukt, knekk og mousse, en del av dette er ikke like enkelt å få til med det sunnere søtningsmiddelet, stevia.
Jeg anbefaler Fedon Lindberg: Tid med maten. Cappelen Damm 2014. Kr 379.
(Her er lenken: http://www.cappelendamm.no/main/Katalog.aspx?f=10122&isbn=9788202424190 )