Artikkel

 

tilslørte bondepiker-1

Tilslørte bondepiker fri for melk, sukker og gluten er fullt mulig! Godt blir det, også 🙂 Tilslørt, forresten? Det var visst Ivar Aasen som ga retten et navn. En bondejente han var forelsket i, men som gjentatte ganger takket nei til hans frierier, inviterte ham plutselig til å komme og smake på søtsakene hennes. Han følte seg så snytt da det viste seg at det var denne desserten hun siktet til, at den altså fikk dette navnet.

Hirsens helsefordeler
Hirse er basisk, og en god kilde til mineralene magnesium, mangan og fosfor. Forskning har knyttet magnesium til redusert risiko for hjerteinfarkt og fosfor er blant annet viktig for utviklingen av skjelett, kroppsvev og energiomsetning.
Den er svært jernrik, har et forholdsvis høyt fettinnhold som gir bedre kontroll på blodsukkeret,  er glutenfri og har en mild, smøraktig, lett maislignende smak, skriver ernæringsfysiolog Chrissy Freer i boka «Superkorn – Spis deg til bedre helse». Der tar hun for seg tolv superkorn med ekstra høyt næringsinnhold, mange av dem glutenfrie.

Hirse ristet gyllen, søt og sprø, med smak av kanel, er skikkelig god sammen med eplemos og kokoskrem.

Hirseflak selges i mange helsekostbutikker, og kanskje finnes de også i allergihyllene i de mer velassorterte dagligvarebutikkene?

 

TILSLØRTE BONDEPIKER fri for melk og sukker -oppskrift
(Nok til én dessertelskende person, eller to litt mer tilbakeholdne)

1 ss rapsolje
1,5 dl hirseflak
1 flat ts malt kanel
1 -2 toppede ts sukrin (eller yaconsirup, lønnesirup, koksblomstsukker)

1 beger (= 1 dl) Hipp økologisk barnemat med eple/fersken/mango
ELLER 1 dl eplemos

1,5 dl kokoskrem (det stivnede laget i en kald boks kokosmelk)
1 ts juice av sitron eller lime
7 – 9 dråper flytende Steviosa med vaniljesmak
ELLER yaconsirup eller sukrin pluss vaniljepulver

  1. 1. Ha oljen i middels varm stekepanne.
    2. Ha i hirseflakene, kanelen og søtstoff.
    3. Rør til det lukter lettstekt og de er blitt gylne i fargen.
    4. Visp sammen kokoskrem, sitron og søtningsmiddel.
    5. Finn et stort eller to medium eller tre temmelig små, vakre glass og legg hirse, fruktmos og kokoskrem lagvis.
    6. Spar noen hirseflak til å drysse over kokoskremen på toppen.
    7. Pynt eventuelt med noen blader sitronmelisse.

Om du klarer å vente, smaker den godt etter noen timer i kjøleskapet, men det går helt fint å nyte den straks den er ferdig 🙂

 

 

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.