Artikkel

timian-1
Her er et nytt innlegg i den ferske spalten om kryddere som mat og medisin.
Dette er et så stort og spennende område! Det handler litt om å henge seg på en lang tradisjon for menneskeheten, med så mye ervervet erfaringsbasert kunnskap opp gjennom historien.

Først litt matvett:
Du kan lage nydelige timianrundstykker med denne krydderurten.

Og du kan lage knasende sprø og godt krydrete timianglaserte pekannøtter.

Eller en god, gammeldags ertesuppe med timian, akkurat slik ertesupper skal være.

Eller lag en kopp urtete ( – svettedrivende ved forkjølelse, fin mot hoste og som gurglemiddel ved sår hals og betennelser i munn og svelg): Én teskje timian per tekopp. Hell over kokende vann, la stå tildekket i ti minutter før den siles. For å løsne på slim i luftveiene er dampinhalasjon av timian effektivt.

Timian er en av de eldste krydderurtene vi kjenner, den ble dyrket for mer enn fem tusen år siden, og dyrkes over det meste av verden. Den trives best på solrike vokseplasser.

Den har en sterk antiseptisk og konserverende virkning, og inneholder en ekstremt kraftig antioksidant.

Timian stimulerer appetitten og har en varmende og styrkende effekt på fordøyelsessystemet. De antiseptiske egenskapene gjør den nyttig i behandlingen av diaré, kramper, luftsmerter og magetarmkatarrer.

Timian har sårhelende virkning, og en sterk urtete med timian kan brukes til vask og omslag på sår som ikke vil gro.  Timianbad gir lindring ved revmatiske smerter og muskelsmerter, foruten å ha gunstig virkning på uren hud. Du kan lindre kløen av insektstikk ved å gni de angrepne stedene med timian.

Kilder: På Urtekilden kan du lese mer utførlig om plantens historie, kontraindikasjoner med mer.
Kurera.se
Wikipedia

/!\ error getUserMedia.