Artikkel

bilde tomatpai -3

Jeg har en svigerinne som stadig gir meg nye impulser i matuniverset. Kokebøkene til flinke Gøril Wiker fikk jeg for lenge siden, og sist vi i storfamilien var samlet, hadde Bente laget tomatpaien fra «Lyst på livet! Små og store høytidsstunder.» Enda en delikatesse fra to som kan det; Diktert av Gøril, og utført med så mye entusiasme og kjærlighet fra Bente at resultatet måtte bli fantastisk.

bilde tomatpai igjen-1

Her er den melkefrie versjonen – jeg har brukt oppskriften på ost av kokosmelk i stedet for mozarella. Når du først har laget den noen ganger, er det velsignet ukomplisert, og mye enklere enn hva det lange innlegget gir inntrykk av ved første øyekast 😉

Samle gjerne noen hyggelige mennesker til hagefest, utefest, ved bål eller brygge og kos deg, er Gørils oppfordring. Eller gjør som min svigerinne og server den som ett av flere innslag på festbordet. Det er ikke mange ingredienser som trengs, og butterdeigen i originalen kan du enten erstatte med din egen paibunnfavoritt, eller velge ett av alternativene jeg foreslår i oppskriften.

bilde tomatpai -2

TOMATPAI – oppskrift

5 plater butterdeig eller paibunn fra Det glutenfrie verksted eller denne blomkålbunnen
10 plommetomater, skivet
(alternativt semitørkede tomater for mer dybde i smaken)
Vårløk (ca 2 dl i tynne ringer)
1 bunt bladpersille, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Kokosost (ca 100 gram eller mer), revet
5-6 ss olivenolje
Salt og nykvernet pepper
(Evt noen skjeer grønn pesto. Denne fra Helios er nydelig, melkefri og økologisk)

Sett ovnen på 220 grader.
Lag paibunnen, trykk eller kjevle den ut over en stor form eller stekeplate. Prikk med gaffel, avkjøl.
(Velger du den fra Det glutenfrie verksted, så vil du se at den først skal stekes i ti minutter uten fyll, rett etter avkjøling.)
Skjær tomatene og vårløken i skiver.
Hakk persille, finhakk hvitløk.
Bland persille, vårløk og hvitløk i en bolle.
Pensle paibunnen med litt olivenolje, og evt et tynt lag med pesto. La den ytterste centimeteren være ren rundt det hele.
Legg tomatene tett, uten at de dekker hverandre, og sprinkle over et par skjeer olivenolje.
Strø over salt og nykvernet pepper og stek i 15 minutter.
Senk temperaturen til 175 grader og stek ti minutter til.
Strø vårløkmiksen mellom tomatene, ha revet ost over, og sprinkle resten av olivenoljen på.
Stek i ytterligere 20 minutter.

Tips:
*Du kan erstatte egg med 1 spiseskje chiafrø og tre spiseskjeer vann per egg, pluss ha i litt mer fett enn oppskriften sier, dersom du går for paibunnen fra Det glutenfrie verksted.

Vel bekomme!

bilde tomatpai -4

/!\ error getUserMedia.