Artikkel

God tomatsuppe! Enkel å lage, må bare være litt tålmodig mens den småkoker i 35 minutter.

Den blir garantert best med økologiske tomater – det er en av råvarene der en virkelig merker smaksforskjell fra de konvensjonelt dyrkede.

Tilbehøret er en variant av italienernes gremolata, en blanding av revet sitronskall, finhakket hvitløk, persille og olivenolje. Her med en håndfull ruccolablader i stedet for persille. Derav navnevrien.

Inspirasjonen er fra Fedon Lindbergs kokebok ”Mat for livet”, utgitt på Cappelen Damm. Han forteller at nordmenn ligger på bunn i Europa når det gjelder bruk av grønnsaker, mens Hellas topper listen. Og han anbefaler ”ti om dagen”, ikke fem, som matmyndighetene gjør. Bare to av de ti (på hver hundre gram) bør være frukt og bær, sier han.

Fedon sier også at det er bra vi er kostholdsforvirret  (ref lavkarbo, raw food, paleo, plantebasert og så videre), for ut av forvirring oppstår klarhet. Det er verre å være likegyldig. Og at om ti til femten år er vi antakelig kommet dit at vi erkjenner at hver og en er unik også på dette området, det går ikke an å si at alle skal spise slik eller sånn. Høres helt logisk ut  🙂

TOMATSUPPE MED RUCCOLATA – oppskrift
(4 porsjoner)

4 ss kaldpresset olivenolje
2 kløfter hvitløk, skrelt og finhakket
2 strøkne ts ingefær, skrelt og finhakket
1 rød paprika, hakket
1 kg godt modne tomater
1 ss sitronsaft
¾ dl vann
1 strøken ts uraffinert havsalt

Sauter paprika, hvitløk og ingefær i olivenolje i en gryte over lav varme i åtte minutter, uten å brune. Del tomatene i store biter og ha dem i gryta sammen med sitronsaft, salt og vann. Kok opp og la småkoke i 35 minutter.

Mos blandingen med stavmikser til den får jevn konsistens, og server med:

RUCCOLATA – oppskrift
1 liten sitron, revet skall og saften av den
(viktig at den er økologisk, så ikke sprøytemiddelrester på skallet inngår i menyen)
3 ss kaldpresset olivenolje
2 kløfter hvitløk, skrelt og finhakket
1 håndfull ruccolablader, finhakket
1 avokado, most

Bland alle ingrediensene, (smak deg frem med sitronsaft!) og bruk som garnityr på suppen. Pynt gjerne med friske basilikumblader og ringle over litt olivenolje.

Her er en annen god suppe i samme gate:
Tomat- og gulrotsuppe med appelsin og chili

/!\ error getUserMedia.