Artikkel

Disse glutenfrie tortillaene er både enkle og raske å lage. De smaker godt med et bittelite hint av søtt, slik vanlige tortillas av enten hvete eller mais pleier å gjøre. Disse inneholder ikke korn i det hele tatt, heller ikke de glutenfrie typene. De blir myke og kan rulles sammen uten å sprekke, i motsetning til en del glutenfrie varianter. (Jeg lagde noen mer og mindre mislykkede runder med ulike versjoner før disse, så jeg snakker av grundig erfaring 🙂 )De få ingrediensene røres sammen og stekes i panne, akkurat som pannekaker. De er stekt på få minutter.


Tortillaene inneholder bare kikertmel, tapiokamel, litt lønnesirup og salt. Tapiokamel kan kjøpes i etniske butikker, i helsekostbutikker og på nett. Det er et lett og lyst stivelsesrikt mel utvunnet av kassavarot, og er ikke det samme som kassavamel fra samme plante. (Kassavamel er ikke så rikt på stivelse.) Tapiokamel egner seg ypperlig som bindemiddel og fortykningsmiddel og er veldig nøytralt på smak.

 


Det er utrolig mange gode retter man kan lage med tortillas som utgangspunkt. De er gode både varme og kalde, og fine som niste.
Legg dem for eksempel flatt på tallerkenen med en stor porsjon salat som en mettende og god lunsj, eller bruk dem med diverse meksikanske retter. For eksempel i et godt taco-måltid eller burritos rullet sammen rundt et fyll, quesadillas med et fyll på ene halvdelen, brettet sammen og stekt på panne, enchiladas der man ruller dem rundt et fyll gratinert i ost og chilisaus,  eller bare vær kreativ og bruke dem slik vi ville brukt våre norske lomper, lapper og pannekaker.  På bildet over lagde jeg minitortillas, (går ganske kjapt, for det er plass til mange samtidig i pannen), og serverte med grønnkålpesto, mens en venninne mente at litt frisk frukt og lønnesirup på, også ville smake godt.

Her er den enkle osteausen som er super å kombinere med denne oppskriften, dersom du for eksempel går for å lage quesadillas eller enchiladas.

Hvis du er glad i lomper, så ta  gjerne en kikk på denne oppskriften: Potetlomper, myke saftige og glutenfrie

TORTILLAS, glutenfrie – oppskrift
(Blir omrent 6 stk på omtrent 15 cm diameter)

150 gram (ca 2,5 dl) kikertmel
75 gram  (ca 1,5 dl) tapiokamel
1/2 ts havsalt
1 spiseskje lønnesirup
2,5 til 3 deciliter vann (justeres etter ønske)

Ha ingrediensene i en bolle og bland sammen til en klumpfri røre.
Hold tilbake den siste halve deciliteren med vann og se an tykkelsen.
Jeg tror ulike typer kikertmel gir ulik tykkelse på røren. Den skal ha koniststens som pannekakerøre, slik at den kan helles i pannen.

Det trengs ikke olje til steking om du har en non-stick-panne. Bare hell røren direkte i pannen, og vent til de brunes litt før du snur dem.
Bruker du 0,8 deciliter røre per gang blir de omtrent 15 centimeter i diameter, og bruker du 1,5 deciliter røre per gang får du store tortillas.

Stekes på medium varme et par minutter på den ene siden og litt kortere tid på den andre.
Legges oppå hverandre når ferdigstekt, så de beholder mykhet best mulig.

De kan fryses med litt matpapir imellom, og varmes i panne under lokk.

Kos deg! 🙂 

/!\ error getUserMedia.