Artikkel

Tunfusksalat

Hvis vi lager en røre med litt krønsj fra små biter eple og stangselleri, og moser proteinrike kikerter akkurat nok til at de fortsatt har tyggemotstand, tar i litt rødløk og vender det inn i en kremet saus av tahini, sitronsaft og sennep, pluss noen flere smaksettere, da…… får vi tullfisksalat, eller var det tunfusksalat, eller kanskje vegansk tunfisksalat?! Eller rett og slett en veldig god salat som passer perfekt i en sandwich, i et blad hjertesalat, i en wrap, på knekkebrød, sammen med avokado, i lunsjboksen, på piknik eller med grønn salat på middagstallerkenen.

Den smaker kjempegodt sammen med noen skjeer mangochutney smurt på brødskivene eller lagt i klatter på toppen, tro det eller ei. Men prøv gjerne, så tipper jeg du er enig:) Og har du noen salatblader og tomatskiver til, blir det ikke feil, det heller.

Her er forresten et annet juksefiskepålegg på bloggen som er mistenkelig likt sennepsild i smak og konsistens, basert på aubergine.

Svedjerugbrød
Jeg må fortelle om denne fine oppdagelsen: Surdeigsbrød bakt på urkornet svedjerug fra Den Gode Baker. Svedjerugbrød er rikere på både smak og næringsstoffer enn vanlig rugbrød. På grunn av melkesyregjæringsprosessen og at det er et urkorn, er det lettere opptakelig, og det er mange (unntatt de med cøliaki) som forteller at selv om de ikke tåler kornprodukter, går det bra med dette brødet. Takket være kornbonde Johan Swärd på Hadeland, som fant ti slike korn i et tørkehus på Finnskogen, hvorav sju spirte, dyrkes nå svedjerug igjen i Norge. Her på nettsidene til Norsk institutt for bioøkonomi, kan du lese hele historien om Swärd og urkornet han gjenoppdaget.

TUNFUSKSALAT – oppskrift
(Blir ca 7- 8 dl – beregn en god dl per sandwich)

1 kartong kikerter, skylt og avrent (170 g uten lake)
½ eple, i små terninger
1 stilk stangselleri, i små terninger
(eller 1 dl hodekål, finhakket)
¼ rødløk, finhakket

60 g (1/2 dl) tahini (sesamfrø most til smør, selges i vanlige dagligvarebutikker)
Ca 1 dl vann
1,5 ss saft av sitron
¼ – 1 noriark i biter (tørket tang, finnes blant sushivarene i vanlig dagligvarebutikk)
2 myke dadler uten stein
2-3 ss hakket sylteagurk (kan droppes)
½ ss Dijon-sennep
1 hvitløksfedd, revet
1 ss dill, tørket
1 ts havsalt
½ ts svart pepper, malt
(Evt. ½ ts karri, hvis du liker)

Tips til tilbehør:
*Mangochutney
*Tomatskiver
*Salatblader

  1. Mos kikertene slik at alle bare såvidt er knust, enten noen kjappe runder i food-processor eller for hånd med gaffel eller stapper.
    Bland kikertene med eple, stangselleri eller hodekål og rødløk.
  2. Lag dressingen ved å ha alle ingrediensene, unntatt dill og den eventuelle sylteagurken, i en stavmikser. Noriarket setter fiskesmak på retten, reguler mengden etter hvor sterk fiskesmak du vil ha. Hvis du vil ha den skikkelig fremtredende, kan det være smart å heller bruke annen tørket tang, for eksempel wakame, som selges på nett og i helsekost.
  3. Bland dressingen sammen med dill og de eventuelle sylteagurkene inn i kikertblandingen. Sjekk om du vil ha mer vann for en skikkelig saftig konsistens.
  4. Smør et tynt lag mangochutney på to skiver, legg på tomat og salatblader, så mye tunfusksalat det er plass til, og topp med noen klatter mangochutney, tomat, salatblader og den siste skiven.

Enjoy 🙂