Artikkel

bilde vaniljesaus med safran-1

Hei, igjen! Vaniljesaus er jammen en gammel klassiker som har overlevd både diverse trender og generasjoner. Her er en versjon som er tett opptil originalen i smak og konsistens og uttrykk: Gylden, søt, rik og silkemyk. Med vaniljesmak 😉

Den er rask å lage: Få ingredienser trenger bare et lite oppkok, så er det gjort!

Denne er fri for egg og animalsk melk, med et ørlite dryss safran for varmgul farge. Den inneholder kokosblomstsukker – også kalt palmesukker, kokossukker og kokospalmesukker for å gjøre forvirringen total. Dette søtningsmiddelet er perfekt til å smaksette desserter og andre søte retter med sin undertone av karamell. Kokosblomstsukker har lav glykemisk indeks, som gir liten blodsukkerstigning, og inneholder en del næringsstoffer i motsetning til vanlig hvitt sukker. I denne vaniljesausen bidrar det dessuten til den rike gylne fargen.

Vaniljesaus passer til all slags friske og lunede bær, pluss masse deilige desserter og kaker.
For eksempel sammen med disse kokoslappene med mandelmel, en saftig brownie med svarte bønner eller kanskje raw multekake med pepperkakebunn? Alle er uten gluten, egg og melk, som resten av oppskriftene her på bloggen.

VANILJESAUS MED SAFRAN – oppskrift
(Blir en halv liter)

5 dl plantemelk, for eksempel mandelmelk
2 ss potetmel
2-3 ss kokosblomstsukker
1 ss vaniljeekstrakt
ørlitt safran

Hell litt av melken i en tykkbunnet kjele, ha i potetmelet, visp det ut i melken slik at det blir klumpfritt, tilsett resten av melken og la det koke opp under omrøring.
Ta kjelen av platen, ha i vaniljeekstrakt og ørlite safran. Smak til med sukker. Dersom plantemelken du bruker allerede er søtet, trenger du kanskje litt mindre.
Rør videre noen minutter til mens den kjølner, og sett på lokk til den har kjølnet helt.
Oppbevares i tett glass eller krukke i kjøleskapet og holder fint i minst fem dager. Rist på glasset dersom den skiller seg etter noen dager i kjøleskapet.

 

Tips:
*Erstatt eventuelt safran med et ørlite dryss gurkemeie. Viktig å ikke ta for mye av noen av delene, slik at de ikke setter smak på sausen.
*Jeg kjøper økologisk vaniljeekstrakt her på Iherb. Du kan også dele en vaniljestang på langs og la den koke med i stedet for å tilsette vaniljeekstrakt.
*Kokosblomstsukker selges i helsekostbutikker og i nettbutikker, både norske og utenlandske. Erstatt det eventuelt med et annet søtningsmiddel du har tilgjengelig, for eksempel stevia.

Kos deg! 🙂

/!\ error getUserMedia.