Artikkel

Det er utrolig enkelt å lage denne osten, som bare består av TO ingredienser!
Cashewmelk og sitronsaft, rett og slett.

Omtrent en halv deciliter nøtter trylles om til en ost på denne størrelsen (omtrent 200 gram) :


Det er akkurat samme prinsipp som når man lager ferskost av kumelk – varm opp melken, ha i syre (sitronsaft i dette tilfellet) og la den renne av seg gjennom et klede i en sil. Vips blir det til nydelig, kremet ost.

Den smaker veldig godt på knekkebrød, brød, kjeks og papadam (!), og er såpass nøytral at den gjerne kan kombineres med dine favorittkryddere eller finhakkede ferske urter som basilikum eller rosmarin. Går du tom for ideer til smaksetting, så sjekk ostedisken med alle smøreostene som har ulike smakstilsetninger, fra hvitløk til chili, pepper eller ananas.

Oppskriften fant jeg hos den spennende oppkomlingen Wil Yeung, som har kreative og smakfulle oppskrifter, herlig fotografering og illustrerende videoer på YouTube der oppskriftene heldigvis er lagt inn  under innleggene. Han er minimalistisk i formen, og bruker ikke flere ord og setninger enn høyst nødvendig, i motsetning til de fleste andre i denne bransjen. Veldig fint. Her er YouTube-kanalen hans og oppskriften jeg har kopiert.

VEGANSK RICOTTA – oppskrift
(Gir omtrent 200 gram ost, avhengig av hvor mye du lar den renne av)

6 deciliter cashewmelk
*Hjemmelaget cashewmelk: Blend 5 deciliter vann med 0,6 deciliter rå, usaltede cashewnøtter
2 spiseskjeer sitronsaft

1. Ha melken i en kjele og varm opp på medium varme. Den skal ikke koke, men tas rett før, når det begynner å dampe.
2. Ta kjelen av platen og rør inn sitronsaften.
3. La den kjølne uten lokk, i 15-20 minutter.
4. Legg en sil over en bolle og ha et tynt kjøkkenhåndkle, osteklede eller nøttemelkspose i silen.
5. Hell blandingen opp i silen, press forsiktig ut noe av vannet. Pass på at det er mest vann som renner ut, som betyr at du ikke må presse for hardt.
6. Vri sammen åpningen av kledet og la ostemassen ligge i silen med en glasskrukke fylt med vann, som press over massen.
7. La den stå slik i kjøleskapet til neste dag.
8. Osten er klar til å brukes, og kan enten has over på et glass med lokk, eller legg litt plastfolie eller bakepapir i en liten bolle, press osten ned i den og hvelv den deretter over på et fat.
9. Holdbarhet er  5 til 7 dager tildekket og oppbevart kjølig.

/!\ error getUserMedia.