Artikkel

vegisterkaker uten mel, egg og melk
Tradisjonelle festmiddager (som julemiddag) for veggiser trenger ikke være så kompliserte: Man bare bytter ut kjøttkakene med ”vegisterkaker” (et fantastisk navn som stammer fra sprudlende matflinke og kreative Jane H. Johansen på Veganmisjonen –http://www.veganmisjonen.com/search?q=vegisterkaker), man bytter ut pølsene med soyapølser og steken med en nøttestek. Sånn omtrent. Og er man allergiker er det heldigvis masse ”rene” matvarer i tilbehøret å velge ut fra.

Du kan for eksempel lage en melfri saus av kokt søtpotet, most til jevn konsistens i kjøkkenmaskin og utblandet til passe flytende konsistens sammen med litt rapsolje, grønnsaksbuljong, en skvis sitron, en liten dæsj sennep, røkt paprikapulver, salt og pepper. Den blir ganske lys i fargen, og veldig god.

Janes vegisterkaker er nydelige, jeg anbefaler dem gjerne. Mitt gjennomgående problem når jeg skal lage farser av grønnsaker er at de ikke alltid henger så godt sammen. Samme hvilken oppskrift jeg bruker. Så jeg safer med å ta i tryllemiddelet Fiberhusk. Det suger til seg væske og øker bindingsevnen kjempemye.
Her er en etterligning av Veganmisjonens vegisterkaker. Den viktigste forskjellen er at jeg utelot havregryn og tok i kokte linser.

Fortsatt er deigen lys og medisteraktig i konsistens og utseende. Og smak. Dermed sklir de rett inn sammen med det vanlige julemiddagstilbehøret.

VEGISTERKAKER MED GRØNNE LINSER – oppskrift
(Blir omtrent 20 stk)

2 dl økologisk jasminris kokes i dobbel mengde vann og 1 ts salt
1,5 dl (80 gram) grønne linser, kokt og avrent. = 1/2 boks Go Green grønne linser
1 ss Fiberhusk
400 gram blomkål, delt i biter, kokt og avrent
1 toppet ss økologisk grønnsaksbuljongpulver
1 ts malt ingefær
3/4 ts malt muskatnøtt
½ ts pepper
¼ ts malt nellik
havsalt etter smak

Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin.
La det stå 20 minutter før du begynner å steke.
Stek kakene i stekepanne i kokosolje på middels til sterk varme.

HA EN GOD OG FREDFYLT JUL, MED LITE STRESS OG MYE GLEDE! 🙂

/!\ error getUserMedia.