Artikkel

Jeg kunne ikke annet enn å få opprettet en helt egen innleggskategori kalt YOGA på bloggen, takket være denne boka! Den er rett og slett fantastisk god.

Og før jeg fortsetter, må jeg avklare tre ting: 1 – Dette er en bokhyllest, og ikke en bokanmeldelse. 2 – Det er min kjære svigerinne gjennom mange år som har begått boken, og jeg var heldig nok til å få se manuskriptet i sin nesten nyfødte form, og gi noen innspill. 3 – Dette er ikke noe jeg tjener penger på å gjøre, men det er meg en sann glede å kunne inspirere mange til anskaffelse, for dette er en bok man lar bli værende i sitt liv, under selv de heftigste opprydninger og omkaltfatringer. Det gjelder i hvert fall for meg.

  • Jeg blir så inspirert av bicepser og tricepser på denne utrolig spreke og godt voksne yogadamen Det er bare så utrolig fint at ved hjelp av en enkel yogamatte og en daglig yogavane kan man bli like myk, sterk, smidig og flott som når man stresser avgårde til et upersonlig treningssenter mange ganger i uka. Kanskje mer, egentlig.
  • Designet er så rent og vakkert og delikat – alt stemmer når det gjelder farger, tekst, luft på sidene, plasseringer av tekst og bilder.
  • Formatet er akkurat passe stort. Og hurra, når du vil brette en side godt ut så den kan bli liggende oppslått foran deg mens du prøvefeiler deg frem til en beskrevet øvelse, og har nok med å holde styr på egen kropp, så er det tvingende nødvendig å ikke skulle disiplinere en blafrende bok i tillegg.
  • Mannlig og kvinnelig modell gjennom øvelsene er så bra – yogaen er for oss alle, og vi trenger både det maskuline og det feminine aspektet også her.
  • Fotograf Nicki Twang er en sann kunstner, han fanger ikke bare de perfekte posisjonene, men også hjertene innenfor og yogaens sjel. Noen av bildene er så gode, som når Bente gjør meditasjonen Indre stillhet i en lysning i skogen, eller når han i et nærbilde har fanget malaen hennes løst hengende over det ene kneet plassert på den høstlige skogsbunnen, at jeg lar blikket hvile noen øyeblikk ekstra der og samle energi før jeg fortsetter lesingen.
  • Kloke, essensielle sitater fra store læremestre treffer hjertet med et smell, som for eksempel dette i kapittelet om «Yogaens viktigste spørsmål» : «En yogi (….) lever på jorden som ethvert annet menneske. Han tenker, nyter og spiser som andre. Den store forskjellen (…) er at han har vekket en sovende egenskap kalt (…) tilstedeværelse» Dette sitatet sier egentlig alt om hvorfor vi driver med yoga, retningen vår, hva vi vil med dette konseptet. Tilstedeværelse, det å få oppleve flest mulig av alle de utallige nå-ene et liv består av, er i alle fall for meg så utrolig viktig. Hva skal vi med et liv der vi stort sett var bevisstløse hele tiden, fordi tankene surret på høygir, og enten var opptatt av fortiden eller fremtiden?
  • Boken er veldig oversiktlig og lett å finne frem i. Når et grundig 60-minutters yogaprogram er beskrevet, først i en liten bildeserie på én side, deretter utførlig gjennom svært presise formuleringer (noe de bare MÅ være, for at man skal klare dette på egenhånd), med sidehenvisninger til utdypninger som heldigvis stemmer på en prikk hele veien, da blir jeg bare imponert. Tror ganske så sikkert at dette er en kunst ikke alle i bokverdenen behersker, har i alle fall opplevd nok av kokebøker der henvisninger til sidetall og tema er feil i forhold til hva det skulle ha vært.
  • Jeg testet Program 1: «Klassisk program for hele kroppen (60 – 90 minutter)» Det var en spennende sesjon. Jeg har praktisert yoga i mange år, og har tatt en yogalærerutdannelse for en del år siden. Det har stort sett gått på autopilot med det samme programmet de siste årene, et program jeg liker godt, men som ikke er spesielt utfordrende. Nå er jo denne boken beregnet på folk som «har gjort litt yoga tidligere». Ikke visste jeg at jeg manglet så mye på smidighet og styrke som enkelte av øvelsene la opp til. Men jeg visste at med øvelse vil jeg komme dit, det er aldri for sent å få til de mest avanserte yogaøvelser. Så jeg gjorde det jeg klarte, og kjente meg så balansert, rolig, harmonisk og tilfreds etterpå. Og visste at dette skal jeg gjøre mer av; Jeg vil også ned i spagaten, gjøre kråka og avansert ryggradsvridning lekende lett. Bare vent, Bente, jeg er i inspirasjonsmodus nå, og da kan alt skje!

Her kan du lese mer om «Yoga for glede og energi» av Bente Helene Schei i 2019, du kan bla i boken og du kan bestille den.

Bente har i 2017 skrevet  «Yoga helt enkelt! Øvelser og programmer for hele kroppen», og den kan du bla i, lese om og bestille her.  Den boken er også kjempebra, og super om du er helt nybegynner eller vil ha ny inspirasjon der du måtte befinne deg i ditt eget yogaløp. Denne boken er faktisk oversatt til både tysk og dansk, og jeg tipper at bok nummer to når like langt, om ikke lenger.

 

/!\ error getUserMedia.