Artikkel

Disse knekkebrødene finnes i et utall varianter, og er i ferd med å spre seg overalt. Inn i syklubber, venninnegjenger og med e-poster på ulike arbeidsplasser. Det virker som om de er en skikkelig damegreie. Vi føler oss så fornøyde når det lukter godt av hjemmelaget bakst i huset, vi er litt stolte når vi kan servere noe som liksom er litt utenom det vanlige, som nesten alle liker, og som kan brukes til masse!

De er fine å bryte i småbiter og ha over salat, de kan spises med pålegg til frokost og lunsj, eller som tilbehør til for eksempel en salat, suppemiddag eller gryterett. Gode med pesto på, eller guacamole eller hummus. Og deilige med geitost for de som tåler og vil ha melkeprodukter. Fine å ha med som niste og fine som mellommåltid en gang mellom lunsj og middag.

De kan lages med nesten hva som helst av de ulike melsortene, bare pass på å få med noe mel med bindingsevne i seg, som for eksempel soya- eller rismel, jyttemel, quinoa, bokhvete. De er gode med ulike kryddere, som karve, eller provencalske urter, eller med biter av soltørket tomat sammen med urtene, eller helt enkle, uten så mye ekstra smak. De kan pyntes med ulike frøblandinger på toppen, eller vi kan gjemme alle frøene inni dem (solsikkekjerner, gresskarfrø og sesamfrø er fine å ha i.)

Den originale oppskriften fant jeg i Kristinas kokebok, av Kristina Samsing. Den er slik:

7 dl mel
1 ts salt
2 ts karve
¾ dl olje
2 dl vann

De skulle kjevles ut, prikkes med gaffel og stekes på 250 grader i fem minutter, så avkjøles på rist.
Her er en variant, du kan bruke mindre væske, og tilpasse melmengden til den. Poenget er at det skal bli en litt løs deig, som bare er å stryke utover bakeplaten. Jo tynnere de blir, jo bedre.

Knekkebrød
(Blir ett stekebrett, cirka 25 stk)
Sett ovnen på cirka 220 grader uten varmluft, eller 180 med varmluft.

6 dl vann
¾ dl rapsolje
½ ts havsalt
½ dl knuste linfrø
1,5 dl gresskarkjerner
2 dl quinoaflak
1 dl bokhveteflak
½ dl soyamel
1 dl Jyttemel

Bland ingrediensene sammen til en ganske løs røre. Strykes ut over en bakepapirkledt stekeplate, og strø over omtrent en halv dl solsikkefrø, en halv dl sesamfrø og dryss til slutt noen fingerklyper med flaksalt over. Lag passe store ruter med en slikkepott før steking, for eksempel fem remser hver vei. Stekes til gyllenbrune, midt i ovnen, omtrent 20- 30 minutter, avhengig av tykkelsen. Etterstek eventuelt på rist til de er blitt sprø. Del opp med skarp kniv før de har kjølnet, da er de lettest å skjære.