Artikkel

Her er det like greit å lage en skikkelig porsjon med det samme vi er i gang. For jeg har enda ikke møtt noen som ikke liker disse. Folk forsyner seg som oftest mer enn én gang. Og det er jo et veldig hyggelig signal om at det smaker….

De er gode som snaks, som tilbehør til salater og supper, som turmat og etter trening.

De er superenkle å lage! Det krever bare en liten smule planlegging, siden de skal ligge i bløt natten over i saltlake, for å trekke til seg masse salt. Men det er verdt ventetiden! Når de stekes er det viktig å passe på at de ikke blir brent. Dersom de bare står bittelitt for lenge i ovnen, ødelegges smaken helt av den brente smaken som da kommer fram. Bedre å ta de ut litt for tidlig, skru av varmen og heller la dem være på platen med ovnsdøra på omtrent ti centimeters gløtt. De kan kjennes litt myke ut med det samme, men får de stå og tørke litt på denne måten, så blir de knasende sprø og gode.

Alt saltet trenger vi ikke være redd for så lenge det er naturlig salt. Kroppen består jo av masse saltvann, det samme saltet som finnes i havet. Vi trenger saltet for at hjertet skal slå og for at de elektriske signalene på kryss og tvers i hjernen skal nå fram. I følge Robert O. Young i boka pH-mirakelet kan vi godt innta så mye som tre teskjeer salt per dag, det vil bare være godt for oss. Men det er viktig at det ikke er noe annet enn naturlig salt, som Himalaya-salt eller havsalt. Det andre saltet binder væske til kroppen og gjør oss veldig tørste.

Næringsverdien i mandler er dessuten upåklagelig. De er svært basedannende, og fettinnholdet gjør at de er fine å bruke som mellommåltid. De skal visstnok inneholde protein nok til å dekke dagsbehovet om man bare spiser seks stykker per dag. (Dersom man regner proteindagsbehovet for å være 20 gram. Men det er nok ulike oppfatninger om dette.) Uansett inneholder de i alle fall vitaminene E, B2, biotin og folinsyre, i tillegg til kalsium, magnesium, mangan, fosfor, kalium, bor, kopper, jern og sink. De er med på å opprettholde sunne blodfettnivåer, styrker hjerte- og karsystemet og reduserer risikoen for hjertesykdom. De fremmer produksjonen av antistoffer, styrker cellemembranene og beskytter mot kreft.

Det kan være greit å være bevisst på at om vi spiser altfor mange mandler og nøtter kan vi utvikle en intoleranse, blant annet få kløe rundt øynene og i svelget.

Salte mandler – oppskrift

500 gram mandler
8 dl lunkent vann
1,5 dl uraffinert havsalt

Hell vannet i en romslig bolle, rør ut saltet og ha i mandlene. La mandlene stå i saltlaken i åtte – ti timer, gjerne natten over.
Sett ovnen på 190 grader, ha mandlene i en sikt og sil av saltlaken. La de renne litt av seg før du sprer dem jevnt utover en bakepapirkledt stekeplate.

Platen settes på nederste rille i ovnen og stekes omtrent ti til femten minutter. De er ferdige når de er gyllenbrune. Det kan være greit å følge godt med, kanskje har du en ovn som gjør at de blir fort ferdige.

Om du vil ha en enda sunnere variant, vil det ideelle være å tørke mandlene på omtrent 40 grader, enten i vanlig stekeovn eller en dehydrator. Da ødelegges ikke vitamininnholdet og de sunne fettsyrene. Det krever anslagsvis et døgn i ovnen, og mandlene bør vendes etter omtrent tre fjerdedeler av steketiden.