Artikkel

Dette er glutenfrie grønnsaksboller med fyldig, rund smak fra gule erter, kraftfull umami fra sopp, grønnsaker som er kjent for å gi god buljongsmak og en dæsj med varme kryddere som kardemomme, karri og five spice.

Veggisbollene ble til ved en tilfeldighet, fordi jeg hadde en pakke med tørre gule erter stående. 500 gram. Dermed ble det en stor oppskrift, for jeg bløtla likegodt alle sammen. De trengte like mye mel som bindingsevne og like mye grønnsaker for smak og konsistens. Den varme smaken i ertene ble understreket av varme kryddere, og sopp ga ekstra smaksdybde. Sesamfrø gir litt ekstra tyggemotstand, de kan utelates, eller erstattes med samme mengde hakkede nøtter.

Del oppskriften i to, om du ikke har tålmodighet til å lage så mye! Og føl deg fri til å bytte ut med andre erter/bønner og andre grønnsaker. Har du ikke alle krydderne, går det bra uansett. Lager du hele, kan du fryse ned i porsjoner, så har du noe lettvint og godt på lager ved senere anledninger.

Velg om du vil legge alt i en brødform og steke som en paté, forme dem til burgere eller lage boller som her.

Dersom du velger å sjonglere litt, eller vil være på den sikre siden: Stek en prøvekake først, så du kjenner at du er fornøyd med smak og konsistens. Mer mel gir fastere konsistens, samtidig som det ikke bør være mer enn en tredel totalt, og slike farser bør ha minst mulig væske.
Det er fint med noen grovere biter her og der, det gir best konsistens.

Jeg har brukt «Five spice» (femkrydder) her. Det er en nydelig kryddersammensetning som også gjør seg veldig godt på ovnsbakte søtpotetterninger og gresskar eller i diverse gryteretter. Five spice er en klassisk krydderblanding fra det kinesiske kjøkkenet, bestanddelene kan variere, men kanel inngår alltid og normalt inngår også sichuanpepper, kryddernellik, fennikel og stjerneanis i like deler.

VEGETARBOLLER MED VARME KRYDDERE – oppskrift

(Blir omtrent 35 boller pluss 9 store burgere)

500 gram gule erter lagt i bløt natten over, skylt og kokt møre
500 gram fersk sopp, for eksempel sjampinjong
2 gulrøtter, medium
2 persillerøtter, medium
2 pastinakkrøtter, medium
1 purre
1,4 deciliter soltørkede tomater

1 deciliter linfrø, malte
1 deciliter sesamfrø, hele
5 deciliter rismel, fullkorn. For eksempel dette fra det glutenfrie verksted
2 teskjeer salt
4 teskjeer five spice-krydder
2 teskjeer kardemomme, malt
2 teskjeer karri

 1. Ha kokte og avrente gule erter i en stor bolle.
  2. Del sopp i små biter (bruk gjerne food proscessor)
  3. Skrell og riv gulrøtter, pastinakk- og persillerøtter på råkostjern eller ha dem i food processor.
  4. Del purre i små biter eller ha den også i food processor.
  5. Del soltørkede tomater i små biter.
  6. Ha alt det findelte i bollen med de gule ertene.
  7. Rør inn malte linfrø, sesamfrø, rismel og krydderne og bland alt godt sammen til du har en grov farse.
  8. Ha litt vann på hendene og form små boller og stek i litt kokosolje i stekepanne til gylne.
  Alternativt kan de legges på bakepapirkledt stekebrett og has i stekeovn på 190 grader i omtrent 30 minutter til gylne. Da blir de ikke riktig så pene å se på, men smaken er like god.

.
Enklere enn å steke boller er å forme deigen til store burgere, smøre bakepapiret med litt kokosolje og snu dem for videre steking etter at de har stekt seg brune på undersiden.
Frys eventuelt ned halve farsen om det blir mye å steke på en gang.
De ferdigstekte bollene og burgerne egner seg godt til nedfrysing, og kan varmes i stekeovn eller panne før servering uten å miste smak og konsistens.

/!\ error getUserMedia.