Artikkel

Krydret nøtte- og linsestek

Snart står diverse hellige dager for døren, og kanskje har du lyst å spise noe sunt, godt og annerledes? Nøttestek har vært vegetarianernes festmat en del tiår. Kanskje fordi det er så enkelt å tilpasse med de øvrige ikke-vegetarianernes tilbehør til deres kjøttmåltider. Så kan alle få det de helst vil ha og liker, kjøtt eller ikke, og dele på tyttebærsyltetøyet, poteter i en eller annen variant, kokte fargesterke grønnsaker som gulrot og brokkoli, en god og vakker salat.

Denne er glutenfri og god. Noen få utfordringer er det – den skal henge godt sammen og den skal være litt saftig i konsistensen. Og den skal smake skikkelig godt.

Håper ikke du avskrekkes av den lange ingredienslisten! Det meste er ulike kryddere, om det er en trøst. Kanskje var jeg indisk kokk i et tidligere liv, tenkte jeg, mens jeg sto med et lite hav av krydderglass foran meg, og liksom bare måtte ha med litt av det, og så litt av det, og i alle fall litt av det!
Min ringe mening er at de utfyller hverandre i en perfekt kombinasjon, da 😉
Men har du ikke alle, så er det ingen krise, det blir en god, saftig og fyldig nøttestek uansett.

Fiberhusk er tryllemiddelet også i denne sammenhengen, det binder alt sammen og bidrar til at den kan skjæres i forholdsvis tynne skiver når ferdig – kanskje halvannen centimeter, eller to? Med en skarp og god kniv uten tagger.

Om du har lyst å gå for din egen variant, og enten lage en stek eller middagskaker, er følgende tips fine. De fikk jeg fra Tonsåsen i Valdres den gang det var et vegetarisk kurs- og spisested hvor man kunne stoppe på veien og få en deilig middag fra deres bugnende koldtbord. Mengdeforhold: ½ til ¾ deler finkuttede kokte eller stekte grønnsaker av alle slag eller kokte linser eller bønner. ¼ til ½ del mel som bindemiddel. (Risflak, kikertmel, hirsemel, bokhvetemel, quinoamel eller – flak) Grønnsaksbuljongpulver og krydder etter smak. Tar du med en teskje eller to Fiberhusk i tillegg, burde resultatet bli vellykket, når det gjelder fasthet. De malte loppefrøene har en fantastisk bindingsevne.

KRYDRET NØTTE- OG LINSESTEK – oppskrift
(Blir en brødform)

2 dl røde linser
1 dl rød, hel quinoa
2 laurbærblad, store

2 dl mandler

1 dl risflak, fullkorn
2 ts Fiberhusk

2 løk, gule medium store, finhakket
2 dl pastinakk, revet
2 hvitløksfedd, store, presset
2-3 stilker stangselleri, finkuttet
2 dl squash, revet

2 – 3 ts røkt paprikapulver
2 – 3 ts grønnsaksbuljongpulver
1 – 1,5 ts havsalt
5 toppede ts tomatpuré
½ – 1 ts ingefær, malt
½ ts nellik, malt
½ ts kardemomme, malt
1 – 2 ts spisskumen, malt
½ – 1 ts muskat, malt
1 – 1,5 ts timian, tørket
½ ts cayennepepper, malt
1 – 2 ts estragon, tørket
2 ts saft av sitron

 

Sett stekeovnen på 190 grader.

Kok linser og quinoa sammen med laurbærblad i omtrent 15 – 20 minutter, til helt gjennomkokt.

Rist mandlene i en tørr stekepanne, de kan gjerne ha vært bløtlagt i forveien. Og det er helt OK at de har skallet på.

Ha de findelte og revne grønnsakene i en stekepanne sammen med litt rapsolje. Stek forsiktig på svak varme til løken er blanket, mens du blander inn alle krydderne og tomatpureen.

Kjør de ristede mandlene i en food processor til grovt hakket.
Ha dem over i en stor bolle.

Kjør linse- og quinoablandingen i food processor. (Fjern laurbærbladene først)
Ha blandingen over i bollen med mandelhakket.

Ha også risflak og Fiberhusk oppi den store bollen.

Bland inn de stekte grønnsakene og rør godt til alt er skikkelig blandet.
Smak til, kanskje ønsker du en litt mer krydret variant?

Legg et bakepapir i en brødform og ha blandingen oppi.
Klapp den jevn med en slikkepott.

Sett formen nede i ovnen, gjerne sammen med en liten ildfast skål/kopp med vann.
Da tørker den ikke så lett ut og blir mer saftig.

Etter omtrent 40 – 50 minutter er den gyllen og fin og ferdig.

Om du vil varme den opp senere, kan du helle litt vann i bunnen av formen, og sette den bakepapirkledte steken oppi vannet, da skal den unngå å bli tørr når den varmes på ny.

Lykke til med herremåltidet!

 

/!\ error getUserMedia.