Artikkel
Jeg laget egentlig et grovbrød, hadde hatt lyst på det så lenge. Husket de grove brødene som mor pleide å bake. Det knaste under kniven når hun kjempet seg gjennom den nesten steinharde brødskorpa, de deilige sprø brødsmulene ble liggende på skjærebrettet og lokke, mens rykende varme brødskiver fikk smør som smeltet og brunostskiver over som ble myke og klissete, av og til var det et lag honning mellom smøret og osten – og enda bedre smakte det.
Jeg laget altså egentlig et ”firkornbrød”, men av glutenfrie saker som hirse, bokhvete, quinoa og risflak. Brukte natron som hevemiddel for å unngå gjær. Og det ble så skuffende annerledes enn barndommens grove gjærbakst at hele bloggsystemet streiket da jeg skulle legge inn oppskriften og bildet. Etter fire dager med prøving og feiling fant jeg ut at denne bloggen ville bare ikke ha det brødet på sidene sine. Så jeg ga opp.
Og her kommer altså bagels i stedet. Nammmm…. 🙂
Det krever en bitteliten tåmodighetsprøve. Siden noe skal legges i bløt kvelden i forveien. Og siden det skal stekes på 50 grader, og da tar ting også tid, eventuelt has i tørkeovn, og bruke mye mer tid.
Men det er virkelig verdt det!
Fine som nistemat, til frokost og lunsj og kvelds. Smakfulle, mettende, sunne. Så lette og fine i konsistensen, med en akkurat passe sprø skorpe.
Spireprosessen er aktivert i bokhveten gjennom natten og høyner næringsinnholdet betraktelig. Linfrøene har gode omega-3-fettsyrer og er fine for fordøyelsen, mandlene er rike på mineraler og vitaminer, metter og bidrar til litt søtlig smak. Og tørkes de på 45 grader i tørkeovn bevares alle næringsstoffene, mens det nesten blir like godt resultat i stekeovn på 50 grader. Nesten raw-food, altså 😉
Oppskriften er fra boken ”Salig blanding” av Renée Voltaire, 2010, Gyldendal forlag.
BAGELS – oppskrift
(16 stykker)
200 gram hel bokhvete
50 gram linfrø
12 soltørkede tomater i olje
20 mandler
1 ts fennikelfrø (Jeg hadde ikke, og brukte 1,5 ts malt stjerneanis)
1 ts urtesalt ELLER 1 ts Eldigt Urtesalt fra Renée Voltaire
¼ ts chillipulver (Ikke nødvendig hvis Voltaire-urtesaltet brukes)
Til pynt: svarte sesamfrø og litt flaksalt
Bløtlegg bokhvete og linfrø og mandler i hver sin bolle over natten, og skyll og sil så vekk vannet.
Kjør alle ingrediensene i en blender og form deigen med skje til 16 flate boller på bakepapirkledt eller oljet stekeplate.
Jo flatere de lages, jo raskere blir de gjennom”tørket”, et par centimeter er omtrent passe.
Grav ut hull i midten med skje og bruk overskuddsdeigen til å lage en ekstra bolle eller to.
Strø over svarte sesamfrø og litt flaksalt.
Tørk i tørkeovn på 45 grader i omtrent 20 timer, eller i vanlig ovn ved 50 grader i omtrent to timer. (Dette er hva det står i oppskriften – mine måtte tørke i seks timer….)
Del bagelen på langs, på midten eller legg to bagels mot hverandre, om de er veldig tynne. Fyll med avocadosmør og grønnsaker.
AVOKADOSMØR – oppskrift
(1 liten bolle)
(Oppskriften er som over fra Renée Voltaires siste kokebok – en supergod og kremet blanding, som kan smøres på raw-food-kjeks eller en skive godt brød)
1 avokado
saft fra ½ sitron
1 neve ruccola
2 ss hampfrø uten skall
1 knivsodd urtesalt
Bland alle ingrediensene med en stavmikser.
Om dette tar for lang tid, men du likevel har lyst på lette, fine og supersunne bagels, så stek dem på 180 grader i stedet, omtrent en halv time, tror jeg. Da kan de lages litt høyere også, så de lettere kan deles på langs. Og avokadosmør kan kjappest lages av bare en most avokado, smaksatt med sitronsaft og salt.