Artikkel
Dette er honningsøtt snacks som smaker sjokolade.
Så her er snacks som smaker deilig, for eksempel til en banan- eller mangois, eller alene, med en kopp te.
Oppskriften er inspirert av Erica Palmcrantz fra boken Raw food på norsk.
Jeg la til kokosolje. Fordi det er så veldig sunt for så veldig mye. Blant annet inneholder den masse laurinsyre, samme komponent som i morsmelk. Kokosolje hjelper oss i bekjempelsen av mange helseplager som influensa og forkjølelse, forstyrrelser i mage/tarm og andre infeksjoner og betennelser. Vi kan innta så mye som tre – fire spiseskjeer per dag av oljen, så lenge den er riktig fremstilt, og utskilt fra melken under maks 40 grader. Merkene Cocosa og HealOil er det, de kaller seg extra virgin og er økologiske (HealOil blir sertifisert i disse dager). Sjekk eventuelt ut www.kokosolje.no og www.soma.no for mer informasjon. De har også nettbutikk.
Og jeg la til kokosblomstsukker. Det er laget av den krystalliserte nektaren til kokospalmens blomster. Det er anerkjent som det mest bærekraftige søtningsmiddelet i verden.
Inneholder store mengder kalium, magnesium, sink, jern, samt C- og ulike B-vitaminer.
Det har en aromatisk og karamellaktig smak og
har bare halvparten av den glykemiske indeksen til rørsukker, cirka 35. Diabetikere kan spise det uten å få problemer.
Det har samme søtningsgrad og bakeegenskaper som raffinert sukker.
Og jeg la til hampfrø. De har et høyt innhold av proteiner og sunt fett. Neida, de er slett ikke usunne, disse kjeksene 😉
FRØKJEKS MED HONNING OG SJOKOLADE – oppskrift
(Blir ett stekebrett)
½ dl sesamfrø
½ dl solsikkefrø
1 dl hampfrø
2 dl linfrø
2 ss honning eller lønnesirup
1 ss kokosblomstsukker
2 ts kanel
2 ss kakao
1 ss kokosolje
2 dl vann
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland.
Sørg for at kokosoljen er rørt ordentlig inn, det er lettest om den er romtemperert eller smeltet i vannbad.
Sett røra i kjøleskap natten over, eller omtrent åtte timer.
Stryk røra med slikkepott ut over en bakepapirkledt stekeplate.
Lag ruter med slikkepotten, for eksempel fire remser ned kortsiden og tolv på langsiden.
Da blir kjeksene 2,5 X 8 centimeter.
Stek på 170 grader. (Eller ha det i tørkeovn til de er blitt sprø.)
Etter omtrent fem minutter kan kjeksene has over på rist og steke videre i omtrent fem minutter til. Da er de antakelig sprø.
Eller stek dem lengre på lavere temperatur, (omtrent 100 grader) med ovnsdøra på gløtt så fuktigheten slipper ut. Da blir de tørre uten å bli brent.