Artikkel

Kjært barn har mange navn, og brødet kalles også toscansk landbrød og italiensk flatbrød.

Det er fint som turbrød, til selskap, på stranden eller skitur. Det er godt til supper og salater og uten noe tilbehør. Det blir av og til servert med en skål god olje å dyppe det i. Etter at det er skåret i serveringsstykker, kan det deles på langs, legges på grillen og gnis inn med hvitløk på den grillede snittsiden, så spises med noen skiver av godt modne tomater på. Eller fylles med salat og pålegg mellom de to delene.

Det er forholdsvis raskt å lage. Det finnes i mange utgaver. Her er den mer sjeldne varianten der natron erstatter gjær, og eksotiske melsorter blandet med ulike frø erstatter mel med gluten i.

En venninne som har levd glutenfritt noen måneder ga meg noe å tenke på da hun diplomatisk forklarte at den glutenfrie kakeoppskriften hun hadde prøvd seg på her inne luktet bedre enn den smakte.  Oj – det er kanskje akkurat sånn det er! Og jeg hadde nesten glemt det! Eller fortrengt det, kanskje. De er ikke akkurat i gourmetklassen sånn bakemessig,  melsortene  vi har å boltre oss i når det skal lages glutenfritt . I hvert fall ikke når det skal være naturlig glutenfritt, uten diverse kunstige tilsetningsstoffer.

Men jeg har oppdaget Cornells alternativ. Og det funker! Det smaker godt og er fint å bake med. Noen ganger, for eksempel når det er litt for travelt, er det godt at det finnes ferdigblandinger av ting. Særlig når de er økologiske 🙂

Jeg ringte gründer Elin Cornell. Hun fortalte at hun har laget melmiksen siden 2008. Hun spiste seg frisk fra smerter i kroppen og gikk ned over ti kilo ved å bruke dette bakealternativet, samt kutte sukker og melk. Hun startet med å holde kokkekurs, men oppdaget at folk ikke hadde gadd å lage melblandingen selv. Så da begynte hun å produsere.

De første to årene blandet og pakket hun hjemme på kjøkkenet, nå foregår det hos en tysk bedrift. En ernæringsfysiolog har bistått under produktutviklingen. Cornell er fornøyd med at den bare inneholder to gram sukkerarter per hundre gram. Det gir et skikkelig lavkarboprodukt og dermed stabilt blodsukker. Fett- og proteinandelen er forholdsvis høy. Det er veldig næringsrikt, og inneholder (i synkende rekkefølge) sesamfrø, hirseflak, risflak, gresskarkjerner, solsikkekjerner, quinoaflak, amarantmel og quinoamel.

Melet selges i nettbutikker og i mange helsekostbutikker.   Ære, være flinke gründerdamer som står på og skaper kvalitetsprodukter til glede og nytte!

Her er nettsiden inkludert nettbutikk som selger produktet , og det selges i mange helsekostbutikker. (Og nei, dette er ikke noen skjult reklame, det er bare ren og skjær begeistring fra min side. Både over et godt produkt og en dyktig selvstendig næringsdrivende innen det ikke helt enkle markedet i næringsmiddelindustrien.)

(Oppskriften under er laget med utgangspunkt i oppskrift på nettsiden til Cornell.)

GROV FOCACCIA – OPPSKRIFT
1 pose Cornells mel- og frøblanding, grov (750 gram)
1 ts havsalt
2 ts natron
5 dl vann
½ dl olivenolje
6 ss soltørkede tomater i olje, hakkede
4 hvitløkfedd, skivede
10 cm middels stor purre, finhakket
½ squash, revet

Til pynt:
6 cocktailtomater, delt i to
6 gode oliven uten stein, delt i to
4 ss rød paprika, finkhakket
16 blader frisk rosmarin
2 ts tørket oregano
3-4 ts flaksalt eller grovt gourmetsalt
Olivenolje til å smøre formen/deigen med

Sett ovnen på 200 grader med varmluft, eller 220 uten varmluft.

Ha melblandingen fra posen i en hurtigmikser så frøene blir finmalt.

Bland deretter inn alle ingrediensene i den rekkefølgen de er oppgitt.

Hell olivenolje (omtrent en halv dl) i en stor bolle og ha røren over i den. Vend røren så den blir dekket med olje før den helles over og trykkes ut i en ildfast form på omtrent 40X30 cm. Eller i to ildfaste former på omtrent 20X30. Eller i en liten langpanne.

Hvis deigen kjennes for løs til å dekkes med olje på den måten, kan du også ha den i et bakepapir og pensle raust med olje på overflaten. (Eller smøre formen med olje før deigen trykkes ut, om du vil unngå bakepapir.)

Trykk halve tomater, oliven, blader av rosmarin og små paprikabiter ned i deigen. Hvis alle ligger like lavt og ikke stikker høyere opp enn deigkanten, slipper de å bli brent. Strø over tørket oregano og salt.

Stek i 30 minutter med varmluft, litt lenger uten. Ha over på rist etter at den har stått litt i formen, så blir skorpen passe sprø.

Vel bekomme 🙂

/!\ error getUserMedia.