Artikkel

Helt rå chiagrøt-1

Hipp hurra for all den gode maten vi kan spise, selv om vi av ulike grunner vil spise «rent» og ikke kan eller vil spise animalske produkter, sukker, gluten eller gjær!
Hvis du lurer på hva du skal spise til frokost, er det ti forslag bare på denne bloggen, (utenom brød og knekkebrød og ymse salater – som også er helt fint å starte dagen med) – i matblogge-Norge er det omtrent femhundre andre matbloggere, og på verdensbasis fem millioner. For ikke å snakke om havet av kokebøker. Ikke synd på oss (som har god nok råd til å bli mette hver gang.) 🙂

Denne grøten legger seg så mykt og godt i magen at det rett og slett kjennes ut som magen smiler.

Chia-frø i Norge er dyrt, på den amerikanske nettbutikken Iherb.com er de mye rimeligere. Jeg kjøper Navitas Raw chia seeds, nesten en halv kilo økologiske frø koster rundt 70 kroner. De kan brukes som bindemiddel i stedet for egg – burgere, pateer, brød og kaker blir saftigere og henger godt sammen. Jeg tror en spiseskje erstatter ett egg. Og de lager en geleaktig konsistens i desserter og smoothies.

I Norge kan vi bestille for maks 350 kroner, inkludert frakt. Og med maksvekt på 1,7 kilo per pakke. Om du velger By Air Mail er frakten på omtrent to dollar. Det tar rundt to uker fra du har bestilt.

Chiafrø har vært regnet som «supermat» en god stund. Nå viser forskning at de kanskje bare er så sunne som det ble sagt, dersom de knuses før bruk. Knust eller ei, supersunt eller ei – dette er godt, enkelt og bygger helse (i stedet for å bryte den ned).


HELT RÅ CHIAGRØT – oppskrift

(En porsjon)

2 ss chiafrø
1,5 dl melk (kokos-, mandel- eller annen vegetabilsk melk)

Forslag til topping – velg en eller flere:
kokosflak
bær
frukt
hampfrø
knuste linfrø
hakkede (bløtlagte) nøtter

Ha frøene i en suppetallerken og hell over melken.
Visp med en gaffel omtrent ett minutt.
Hvis du ikke visper, vil frøene klumpe seg i gelekolonier, og ikke blande seg med all melken.
Vent omtrent ti minutter eller natten over, før du har på det tilbehøret du liker og har for hånden. Grunnen til at du bør vente, er at grøten skal tykne.

Kos deg!

/!\ error getUserMedia.