Artikkel
Dette er en kake som er så sunn at du kan spise den hver dag. Tror jeg 😉
Den består først og fremst av kokos i alle varianter: Som olje, krem, flak og i revet versjon.
Og kokos er bra for så mangt og meget! Så bra at den brukes som naturmedisin i Asia og Stillehavsøyene, og er på full fart inn i den vestlige helsebevisste verden. Her kommer en liten lovprisning av nøtten som vaier på palmer i solen så altfor langt borte fra våre egne himmelstrøk.
Det er Bjørn Tomter, kokospalmeplantasjeeier på Filippinene, som er kilden her. Jeg stoler fullt og fast på den noe inhabile ekspertkilden, for jeg kjenner ham som en meget seriøs og kunnskapsrik produsent av oljer, mel og mer til. (Se www.kokosolje.no )
Kokoskjøtt er en av naturens rikeste kilder til kostfiber. En spiseskje kokosmel dekker dagsbehovet for kostfiber.
Oljen gjør huden smidig, håret blankt, holder kroppen slank og frisk og hjernen i form.
Oljen bidrar til å stimulere stoffskiftet til en mer effektiv forbrenning og hjelper derved å fjerne overflødig fett.
Det er den beste oljen for steking, fordi den ikke harskner før ved 170 grader. Og når en fettsyre har harsknet (oksidert) utvikler den frie radikaler som kan skade cellene i kroppen.
Oljen hjelper til med å holde bindevevet i huden sterkt og smidig, slik at ikke huden rynker og slakner. Den virker like godt om vi spiser den eller smører den på oss, for alt vi påfører huden trenger inn i kroppen, og motsatt.
Oljen inneholder nesten 50 prosent laurinsyre, mens morsmelk inneholder ti prosent. Denne fettsyren bygger opp spedbarnets svake immunsystem og beskytter mot sykdom og infeksjoner. Dermed er den super til å bekjempe influensa og forkjølelse, forstyrrelser i mage og tarm og andre betennelser.
Den er også diabetikerens venn. De skal helst unngå fett siden det er tungt å fordøye og krever mer insulin fra bukspyttkjertelen. Kokosolje er et unntak, da den absorberes i kroppen og forsyner cellene med energi, uten hjelp av bukspyttet. Den forbedrer utskillelsen av insulin. Dette får bukspyttkjertelen til å fungere mer effektivt, og hjelper i reguleringen av blodsukkeret. Derved reduseres virkningen av sykdommen. Uten de store svingningene i blodsukkeret føler vi oss dessuten mer harmoniske og tilfredse.
Da trenger vi vel ikke flere grunner for å spise en deilig kokoskake med verdens beste samvittighet? 🙂
KOKOSKAKE – oppskrift
Bunn:
7,5 dl revet kokos
½ ts vaniljepulver
1/8 ts salt
1 dl dadler uten stein, finhakket
6 ss kokosolje
Kjør blandingen i en food processor – tilsett dadlene litt etter litt mens maskinen går – og kjør til det blir til en klump. Smak til om den kjennes passe søt, og ta eventuelt i mer olje om den er for tørr i konsistensen. Finn et passe (lite) kakefat og trykk massen ut som en kakebunn, gjerne med hjelp av en kant på en springform, slik at den blir passe stor og jevnt rund. Settes i kjøleskapet mens du lager fyllet:
Fyll:
KOKOSKREM
En boks, 400 ml, kjøleskapskald øko kokosmelk (vanlig type, ikke den magre)
2 dl hasselnøttsmør eller finmalte hasselnøtter eller kokosmel
6 – 8 dråper stevia med vaniljesmak (smak deg frem til passe søtsmak)
og/eller 1 – 2 ss lønnesirup – smak deg frem
Åpne boksen med kokosmelk, og hell fra vannet.
Skrap ut kremen (Den er som krem etter å ha stått oppbevart i kjøleskapet)
og ha den i food processoren sammen med de andre ingrediensene.
Kjør maskinen til det blir en jevn kremet masse, og smak til med passe søtmengde.
Stryk kremen over kakebunnen og sett kaldt igjen, omtrent en time. Da er den passe fast i konsistensen. Om bunnen er litt i hardeste laget å skjære, så blir den snart mykere i romtemperatur.
Garnering:
Rett før servering kan du pynte med en eller flere av disse forslagene:
Et tynt lag appelsinmarmelade, omtrent 5 spiseskjeer, strykes over
Hakket mørk (appelsin)sjokolade
Flak av kokos
Så er det bare å dele på godene med de som er så heldige å befinne seg i din nærhet 🙂