Artikkel
En god saus er et must sammen med skikkelig selskapsmat, som julemiddager og nyttårsmiddager. Enig?
Denne soppsausen er enkel å lage, trenger ikke å koke så lenge, og er så full av umami fra sopp og soltørkede tomater at ingen ekstra hemmelige triks trengs for å lage god smak. Her er det enkle og rene råvarer som gjelder, og den inneholder hverken mel eller melkeprodukter. Om du vil, kan den lages helt fettfri.
Masse sopp, litt løk, hvitløk, gulrot og potet og diverse kryddere er det du trenger, i tillegg til en god håndfull soltørkede tomater. Tykkelsen regulerer du til slutt, men den blir kremet og fin takket være både sopp, tomater, potet og gulrot.
Jeg har lagt ut en brun saus tidligere her på bloggen, Smaksrik og fyldig brun saus – du kan jo ta en titt og se om den skulle friste mer. Den inneholder heller ikke melk eller mel. Den er inspirert av våre gamle sausetradisjoner og kan gjerne koke opp mot en time for at smakene skal sette seg. Det kan du forsåvidt med denne også, men det holder fint med 15-20 minutter her.
KREMET SOPPSAUS UTEN MEL OG MELK – oppskrift
(Blir ca en liter, og burde holde til omtrent 8 porsjoner)
1 ss olivenolje
1 gul løk, grovhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
250 gram sopp, grovhakket
1 gulrot, skivet
1 potet, grovhakket
8 soltørkede tomater
1/2 ts timian, tørket
1/2 ts rosmarin, tørket
2 ts persille, tørket
6 dl vann
salt og pepper – smak til
1 ts lønnesirup (for eventuelt å runde ned litt syrlig tomatsmak)
1. Ha olivenolje og løk i tykkbunnet kjele på medium pluss varme, og surr til løken er blank.
2. Ha i hvitløk og sopp og rørestek et minutt eller to.
3. Ha i resten av ingrediensene unntatt salt, pepper og lønnesirup og la det koke til alt er mørt.
4. Lag en jevn saus med stavmikser og smak til med salt, pepper, lønnesirup (hvis tomatene har gjort den for syrlig) og eventuelt mer vann for en tynnere konsistens.
Nam-nam, så er du ferdig!
TIPS:
Du kan lage en helt fettfri versjon ved å ha alle ingredienser i gryta, inkludert vannet, og la den småkoke til mør.