Artikkel

løvetannsmoothie 011 B

Jeg har et hyggelig morgenrituale for tiden. Det startet da de første bittesmå brennesleskuddene dukket opp utenfor huset. Og har fortsatt etter at kraftige og livsbejaende løvetenner bretter seg raskt og selvsikkert ut. Overalt.

Jeg tar med meg saks ut i den friske lufta, under himmelhvelvingen og trekronene, og midt i alt det flommende lyset og den vakre fuglesangen klipper jeg en håndfull blader. Tar de med inn, skyller dem under springen, klipper dem litt opp og stavmikser dem sammen med de andre smoothieingrediensene. Og spiser min styrkende frokost med en ganske stor porsjon tilfredshet 🙂  En helt perfekt og akkurat passe stor hageoppgave for ei som ikke er så tålmodig i større hagedyrkeprosjekter, og som er litt hekta på mat som styrker, forebygger og helbreder.

Det er så masse sunt og godt en kan putte i en smoothie! Sammen med syrlig sitron, skarp ingefær og søtlig stevia eller annet søtningsmiddel blir det godt, nesten uansett.

Jeg har begrenset ingredienslista her, så det ikke blir så overveldende for nybegynnere.

Hva denne smoothien er god for?
På www.rolv.no står det om løvetann: Vitamin A, B, C og D (innholdet av vitamin A er høyere enn i gulrøtter), kalsium, kalium og jern.

Leverstyrkende, avgiftende, appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende, motvirker tarmgass, styrkende, slimløsende, antirevmatisk, blodtrykkssenkende, febersenkende og sopphemmende. Løvetann kan bidra til å løse opp slaggstoffer i bindevevet i kroppen.

Den kan brukes ved følgende sykdommer: Leversykdommer, gulsott, hepatitt, gallestein, nyrestein, væskeansamlinger, lungeødem, hovne bein, dårlig appetitt, svak fordøyelse, tarmgass, magekatarr, forstoppelse, overvekt, revmatisme, gikt, leddgikt, åreforkalkning, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, anemi, diabetes, hudsykdommer som eksem, psoriasis, akner, byller, vorter, soppinfeksjoner og skader. Ikke verst, det?! 🙂

De gode fettsyrene i avokado, olivenolje og kokosolje gir stabilt blodsukker, smører hud og ledd, styrker immunforsvaret. Agurk og sitron gir fiber, vitaminer, mineraler og vakker hud. Hampfrøene sørger for komplett proteintilskudd, ingefær hjelper for så mye at det nesten ikke er grenser, og lecithin er bra for hjerte- kar, lever, hjerne og nervefunksjon. Og så gir det en litt mer kremet konsistens på drikken. Lecithin kan utelates, for drikken blir ganske kremet på grunn av den vispede kokosoljen. I alle fall om det ikke er så varmt at den har endret seg til flytende konsistens. Og det gjør den ved 24 grader.

LØVETANNSMOOTHIE – oppskrift
(Blir 2-3 høye glass)

1 håndfull blader løvetann
1/2 sitron, skrelt og i biter
1/2 avokado
en liten klype havsalt
1/3 agurk, skrelt om den ikke er økologisk
1 ss lecithin (kan utelates)
1 ss finhakket ingefærrot
1 ss olivenolje
2-3 ss kokosolje
2 eller fler ss hampfrø
et lite dryss stevia
vann til det dekker den sammenpressede massen

Ha alt i en mugge, kjør til kremet masse med stavmikser, og vips er det klart.
Spises helst med en gang, da er det aller mest næringsrikt. Om det ikke passer, er det bare å dekke til og sette kaldt og fortrinnsvis spise den i løpet av dagen.
Den er fin å ta med som niste, forresten:-)

løvetannsmoothie 017 B

 

/!\ error getUserMedia.