Artikkel


Disse smaker forbausende likt vanlige pepperkaker, og det lukter faktisk ekte jul i huset når de stekes.
Sikkert like greit å doble porsjonen med det samme, det kunne i alle fall jeg med fordel gjort. Siden de er så gode 😉

Ikke verst når til og med julekakene kan spises med god samvittighet, her er det masse gode næringsemner. Nesten alt er basedannende, så nær som solsikkefrø og dadler. Men de har sin misjon: Solsikkefrøene har sterke antioksidantegenskaper og dadlene har visstnok vært i bruk i over fem tusen år som søtningsmiddel. Når de legges i vann og moses, blir de fine å blande i pepperkakedeigen. De bidrar til mer riktig bruntone på kakene, også.

Konsistensen ble litt grov, på grunn av quinoaflak og solsikkefrø, selv om jeg kjørte dem i food prosessoren en stund. Om du vil ha en glattere variant, kan de erstattes med mer kokos- og quinoamel, i stedet.

Hvis vi trenger enda flere gode grunner til å nyte disse, så er vel quinoa blant de mest næringsrike ”kornsortene” som finnes, krydderne er fulle av antioksidanter og kokosmel er en av naturens rikeste kilder til kostfiber, har høy andel sunt fett og proteiner og få karbohydrater.

Oppskriften er inspirert av boken ”Naturlig og næringsrik mat” (fri for sukker, melk og gluten) av Monica Holand, 2005.

PEPPERKAKER – oppskrift
(omtrent 25 stk)
Stekes på 150 grader varmluft

½ dl solsikkekjerner
50 gram quinoaflak
7 dadler bløtlagt i 1 dl vann
½ dl rapsolje
50 g kokosmel
½ ts malt kanel
¼ ts malt nellik
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt muskatt
Eventuelt mandelflak til pynt

Dadlene kan legges i bløt over natten, eller hell over kokende vann og la stå et par timer.
Ha solsikkekjerner og quinoaflak i mikseren til det blir en melet konsistens, deretter has de andre ingrediensene i. (Inkludert den ene deciliteren med vann som dadlene har ligget i.)
Test om den er søt nok og krydret nok etter din smak.
Ta eventuelt i litt mer krydder og tilsett litt (omtrent en halv spiseskje?) agave- eller lønnesirup om du vil ha den søtere.

Etter hvert vil deigen samle seg til en klump. Så kan den has over på et bakepapir og rulles ut til en litt tykk pølse. Omtrent 5-6-7 centimeter i diameter. Legg den i fryseren en til to timer, så blir den enkel å skjære.

Skjær tynne skiver med en god kniv og legg på bakeplate med bakepapir eller bakeplate smurt med kokosolje. Pensle med rismelk og legg eventuelt på et mandelflak på hver.

Stek femten til tyve minutter, til gylne, på 150 grader varmluft.

Legg over på rist.
Mine fikk jevnest og mest gyllenbrun farge på baksiden, slik sett ble rismelkpenslingen litt overflødig.

Gode med rismelk til, og sikkert gode med gløgg, for eksempel laget av eplemost med julekryddere i.

/!\ error getUserMedia.