Artikkel

Bilde proteinsmoothie med hamp-1

Proteinsmoothie er smarte greier! I hvert fall hvis du får den til å smake ordentlig godt. (Jeg synes det smaker godt når syrlig sitron blandes med søtning, for eksempel stevia, så jeg pleier alltid å ha med de to ingrediensene.)  På forholdsvis kjapp tid har du laget et måltid med en anseelig mengde proteiner, og du kan lure inn nesten alt du vil av ekstra sunne godsaker i den. Nå vokser de rundt oss overalt, og det er fort gjort å plukke med seg et par håndfuller av for eksempel løvetannblader, brennesletopper og noen marikåper. (Urtekilden.no er et helt eminent oppslagsverk om alle slags ville vekster, hvordan de ser ut og hva de er godt for, så jeg lenket direkte dit.)

(Mat-)hamp er så genialt, utrolig næringsrikt og med fullverdig protein, gleder meg til det blir lov å dyrke i Norge, som det siste landet i Europa. Foreløpig står en stakkars, enslig hampplante lovlig bak gitter i bur i Botanisk hage i Oslo, men vi får i alle fall kjøpt mel og frø ymse steder, både på nett eller i enkelte dagligvarebutikker, så lenge frøene ikke er spiredyktige, altså avskallet. Har sett merket Sanabona på min nærmeste Coop, og hampmelet som selges der er ikke av det dyreste, i alle fall. (Velger du hampmel i stedet for hampfrø, så vit at de gode fettsyrene er fjernet og blitt til olje.)

Gruppa HAMP – www.hemp.no er på Facebook, og en av medlemmene la nylig ut dette fine innlegget: «Hamp er en fantastisk matkilde. Frøene inneholder alle de essensielle aminosyrene i store mengder. Frøene inneholder også begge de to essensielle fettsyrene Omega-3 ALA og Omega-6 LA i store mengder og i sunne konsentrasjoner. Det finnes ingen andre matvarer som samtidig tilfredsstiller alle aminosyrebehovet og fettsyrebehovene i slike konsentrasjoner. Planten trives der det ellers bare kan vokse gress, og fordi planten har dype røtter kan den også dyrkes i ullent terreng. Og planten kan dyrkes langt i nord og høyt til fjells. Om Norge skal være selvforsynt på mat må derfor denne matplanten utnyttes.»

Jeg er ikke urteekspert i praksis, selv om jeg er veldig fascinert av alle de ville vekstene som bare står der for oss og har så mange helsebringende og smaksrike egenskaper. Så i mitt enfold tenkte jeg, da jeg fant det første lille brennesleskuddet i vår, at denne babyen kan vel ikke brenne. Men nå har jeg lært at selv de ørsmå og purunge bør has i blenderen før de has i munnen 😉 Og plukkes med hansker.

Om du ikke vil høste ville urter i naturen for å lage denne proteinsmoothien, er det bare å ta tilsvarende mengde salatblader, spirer eller andre grønnsaker du har tilgjengelig.

PROTEINSMOOTHIE MED HAMP – oppskrift
(Blir ca 3 dl, gir ca 20 gram protein)

1 dl (66 gram) hampmel
1 toppet ss ingefær, finhakket
1/2 økobanan, skivet
1 agurkbit, ca 5 cm lang
1/2 dl saft av sitron
1 dl lett pakkede grønne blader
1,1 dl vann
2 dråper flytende stevia eller annen søtning
1 ss rå økologisk kokosolje, f eks Cocosa

Miks alt med stavmikser eller i en blender til klumpene er jevnet ut.
Smak til med mer søtt, sitron og ingefærpulver, til det passer perfekt for deg, og ha i mer vann om du synes den er for tykk.
Hell over i en bolle og dryss eventuelt over bær, frukt eller nøtter. (De knasende nydelige bringebærkokoschipsene var disse Raspberry Coconut Pecks fra Inspiral.  Kjøpt i helsekostbutikk.)

Enjoy – nå trenger du ikke tenke på neste måltid før om tre-fire timer, minst 😉

/!\ error getUserMedia.