Artikkel

Sesammelk er en deilig, mild og næringsrik drikk! Rask å lage er den også.

Sesammelken kan brukes i nesten alle de sammenhenger det ellers ville passet med melk. Over frokostblanding eller i gryteretter, supper og grøt. I dessert, for eksempel over frukt og bær. Etter trening – den metter godt og inneholder mye protein. Eller ta den som et lite mellommåltid når du er småsulten. Lag gjerne en stor porsjon og sett muggen i kjøleskapet, den holder seg noen dager.

Sesamfrø finnes med og uten skall. De fleste mineralene finnes i skallet, til gjengjeld gir frø uten skall en mildere smak.

Frøene inneholder spesielt mye B- og E-vitaminer, kalsium, kalium, fosfor, magnesium, sink, jern og selen. Sesamfrø er svært basedannende. Sesammelk lagd av sesamfrø med skall inneholder 200 mg kalsium per hundre gram, mens kumelk ”bare” inneholder 120 mg, forteller Inga-Britta Sundqvist i ”Vegetarisk kokebok”, Gyldendal 2002. Om du velger de polerte frøene (uten skall) blir kalsiuminnholdet bare på 15 mg.

I ayurvedisk medisin brukes det ofte sesamolje, og om du har plager med kramper i bena, vil plagene som oftest forsvinne etter noen minutter om du smører deg med sesamolje når de oppstår. Det finnes medisinske oljer som er basert på sesamolje, for eksempel har Weleda en Calendula-olje som er fin.

SESAMMELK – oppskrift
(Blir omtrent 1,3 liter)

3 dl sesamfrø, bløtlegges gjerne seks timer, men ikke nødvendig
1 banan (Gir fyldigere konsistens, men melken kan også søtes med stevia, lønnesirup eller noen dadler som har vært bløtlagt et par timer)
¼ ts havsalt
¼ ts ekte vaniljepulver
7,5 dl vann, omtrent (Det trengs mer vann om frøene ikke er bløtlagt først)

Lag den tykkere enn vann og tynnere enn smoothie. En del sesamfrø til to og en halv deler vann blir omtrent passe.

Den raskeste varianten er å ha frøene i en mikser og male dem fint, så gradvis spe med vann til passe konsistens. Men om du legger dem i vann over natten aktiveres spireprosessen og de blir enda mer næringsrike og lettfordøyelige.

Ha frø, banan, salt og vanilje i en smoothiemaskin eller blender. Spe gradvis med vann mens maskinen går. Etter noen få minutter er frøene knust og drikken er ferdig 🙂

Du kan, men det er ikke nødvendig, sile den ferdigmalte melken gjennom en ”nøttepose”, et tynt klede eller en ren nylonstrømpe. Legg posen i en sil over en bolle, hell melken i og la det renne gjennom, og klem ut de siste restene. Du får da en glatt og mye mindre fyldig melk. Frørestene kan brukes til å ha i middagskaker eller brød og knekkebrød når du baker.

/!\ error getUserMedia.