Artikkel
Disse er deilige! Kanskje fordi de er så saftige med revet squash i? Eller er det på grunn av de finhakkede mandlene som gir den gode smaken? Eller rapsoljen som gir bakverket nesten samme gylne utseende som om de var bakt med smør? Eller er det timiankrydderet som utfyller den søtlige smaken fra det revne eplet?
Aner ikke helt, og leste nettopp at den første norske doktorgraden skal tas på kjemien i maten og hvorfor ting skjer. Hittil har vi brukt erfaring og intuisjon, noen med mer hell enn andre…..
Hva skal vi med glutenets bindingsevne og hvetemelets sødme når det finnes alternativer som er så sunne og smakfulle? 🙂 Disse har sprø skorpe, er saftige inni og er lette å dele uten at de smuler.
Ta dem med som kjapp niste, spis med pålegg til frokost og lunsj, bruk dem som tilbehør til salat, supper og gryteretter, akkurat som du ville gjort med helt «alminnelige» rundstykker 😉
Spis dem med for eksempel kikertpostei, guacamole, mandelsmør, pesto, moste tomatbønner, tomat – og agurkskiver med urtesalt, salsa eller rørte bær.
Lag gjerne dobbel porsjon, de er fine å fryse og enkle å ta frem og tine etter behov.
Eneste lille planleggingsbiten er å huske å legge mandler i bløt kvelden i forveien. Fordelen er at da er de lettere å fordøye og mindre allergene. Smak og konsistens på rundstykkene endrer seg ikke særlig dersom du ikke vil/kan ta deg tid til det.
Alle ingredienser unntatt eplet er basedannende, og her er det masse gode næringsstoffer, med spesielt mye i mandler, quinoa og kokosmel.
TIMIANRUNDSTYKKER MED MANDLER – oppskrift
(Blir 14 stykker)
3 dl mandler (lagt i bløt kvelden i forveien)
2 ss saft av sitron
1 revet eple, skrelt
1 revet squash, skrelt (For å unngå grønne rundstykker)
6 dl vann
1 dl rapsolje
4 dl quinoaflak
4 dl bokhveteflak
1 dl kokosmel
1 ts natron
1 ts havsalt
2 ts timian, tørket
Litt ekstra bokhveteflak til å strø på toppen.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Mal mandlene i food prosessor til de er grovknust eller gir den tyggemotstanden du liker.
Ha alle ingrediensene i en bolle i den rekkefølgen de står. (Sitronsaft før revet eple gjør, i tillegg til smaken og bedre reaksjon med natron, at eplet ikke blir så brunt. Tørre ingredienser til slutt, sammen med natron, skal gi bedre hevningsevne.)
Bland godt.
Kle en stekeplate med bakepapir eller smør den med kokosolje.
Legg 14 klatter av deigen på platen, og form dem flate til omtrent halvannen centimeter høye og syv-åtte centimeter i diameter. Strø over flak av bokhvete og stek i omtrent 40 minutter, til gylne.
Vel bekomme!