Artikkel

 

Bilde_muffins, veganske, krydrede-1Lag disse veganske muffinsene – de er så saftige og gode! Og så er de kjappe, sunne, inneholder få allergener og ikke noe hvitt sukker.

Når vi baker med kikerter og laken de har ligget i, blir det ikke hard stekeskorpe. Perfekt for muffins, altså.

Den enkleste glasurvarianten er rett og slett aprikossyltetøy, kanskje med et dryss av ristede, hakkede nøtter over. Kjempegodt – det matcher de varme krydderne ingefær, kanel og kardemomme perfekt. Eller lag en søt frosting av cashewnøtter, fremgangsmåte ligger nederst i innlegget.

Jeg ble inspirert av et innlegg i Frie kaker. Jeg hadde så lyst å teste ut den nye oppdagelsen om at kikerter pluss kikertlake tilsvarer egg i bakeegenskaper. Samtidig ville jeg ha en enkel og ren oppskrift, helst bare helle alt i en food processor, mikse, fordele i former, steke. Slik ble det.

Bilde_muffins, veganske, krydrede-3
MUFFINS – SAFTIGE, VEGANSKE, GLUTENFRIE – oppskrift
(Blir ca 16 stk)

1 eple, kokt og most eller 75 g eplemos
1 boks hermetiske kikerter i lake, totalt 380 gram, hvorav 230 gram kikerter
3 ss rå kokosolje
100 g kokosblomstsukker
11 myke dadler uten stein
100 g rårismel eller kikertmel
1 ss knuste linfrø
2 ts ingefær, malt
2 ts kanel, malt
1 ts kardemomme, malt

1. Fjern kjernehuset på eplet, del i små biter og kok mørt i litt vann.
2. Sett stekeovnnen på 180 grader, over- og undervarme.
3. Hell vekk vannet og lag mos av eplet, ha det i en food processor sammen med resten av ingrediensene. (Både kikerter og laken de ligger i skal være med.)
4. Miks til du har en jevn røre, stopp underveis og skrap ned fra kanten, så alt blir blandet.
5. Hell røren nesten opp til kanten i doble muffinsformer (da flyter de ikke så lett ut). De inneholder ikke hevemiddel, så det er bare å fylle formene.
6. Stek i omtrent 35 minutter på midterste rille
7. Ta på glasur du liker når de har kjølnet, for eksempel aprikossyltetøy med hakkede, ristede nøtter eller cashewfrosting.

Lag cashewfrosting slik:
2 dl rå, usaltede cashewnøtter kokt møre i ca ti minutter (eller bløtlagt over natten) mikses med 1 ss saft av sitron, 2 ss lønnesirup, 1 klype vaniljepulver, 1 liten økobanan og 5-6 ss vann.
Bilde_muffins, veganske, krydrede-2

 

/!\ error getUserMedia.