Artikkel

 


Her er det masse inspirasjon å hente for den som vil ha flere grønnsaksretter på menyen. Og om du synes det er tungt å komme i gang, tilbyr forfatteren Ross Bridgeford å maile deg en gratis toukersmeny sammen med innkjøpsliste.

En blir liksom nødt til å like både boka og forfatteren når han starter med følgende:
”Gå for balanse i livet! Vi sier ikke at dette kostholdet innebærer at du må gi opp alt du liker, at du aldri skal unne deg noe godt mer og leve etter en streng diett for resten av livet. Nei, gjør det motsatte! Vår erfaring er at de som når sine helsemål og lever sine liv fulle av vitalitet og entusiasme tillater seg selv en balanse i livet ved å ha det hyggelig og unne seg snacks og andre godbiter.  (Det engelske ordet ”treats” er vanskelig å oversette…. ”Traktement”  høres ikke helt dekkende ut!? )

Ross forteller at han snudde opp ned på helse og livsstil etter å ha hørt et seminar med trenings- og helseguruen Tony Robbins. Ross meldte seg på London Marathon og la om til en basisk livsstil, og har levd slik de siste seks årene.

Han har bygget opp firmaet Energise for life hvor hovedmotivasjonen er å inspirere andre til en sunn livsstil, blant annet gjennom salg av ulike kosttilskudd som tørkede grønnsakspulvere/greens, basedannende salter, vannrensesystemer, hvetegress, spirer og spirebakker med mer. ”Fresh food first” sier han, og minner om at ulike kosttilskudd er ment å være akkurat det, bare et tilskudd til de ferske råvarene, som kosten først og fremst bør være bygget på.

Han forklarer hva en basedannende diett innebærer på en enkel og lettfattelig måte. Her følger et veldig forkortet sammendrag:
Kroppen vår er designet for å være alkalisk, og vil gjøre hva den kan for å holde oss der. På samme måte som kroppen vil gjøre alt den kan for å holde kroppstemperaturen på 37 grader, vil den gjøre det samme for at blodet skal holde seg på en pH på 7,365, som er svakt basisk. Når vi inntar syredannende mat og drikke, slutter å trimme og kontinuerlig sliter med negative følelser, oversvømmes kroppen med syre, noe som fører til store ubalanser i systemet. Ikke overraskende er den syredannende maten det du allerede vet ikke er bra for deg, som Cola, chips, sjokolade, søtsaker, melkeprodukter, alkohol og så videre. Og den basiske maten er den du allerede vet er god for deg, som ferske råvarer, grønnsaker, salater, nøtter, frø og gode omega-oljer. Om hvert måltid inneholder 70 – 80 prosent basedannede matvarer er det supert. Støtt opp med tre-fire liter rent og filtrert vann av god kvalitet, og du blir snart positivt overrasket over hvor bra du føler deg, sier Ross.

Hvis en matvare har et høyt innhold av alkaliske mineraler som magnesium, potassium, kalsium eller sodium er det sannsynlig at den virker basisk i kroppen.  Men, uavhengig av dens innhold av basiske mineraler, så vil den være syredannende om den inneholder noe av det følgende: Sukker, gjær, fermentert innhold (som soyasaus) eller har vært i mikrobølgeovn.

Noe som virker forvirrende på mange er at frukt oftest er syredannende. Selv om den inneholder mye bra, som fiber, vitaminer og mineraler, har den et høyt sukkerinnhold. For eksempel bananer, som inneholder mye potassium, inneholder omtrent 25 prosent sukker. Unntaket er tomater, avokado, sitron og lime, grapefrukt og vannmelon, fordi de har et lavt sukkerinnhold.

Vil du vite mer i detalj om hva som skjer i kroppen, hvordan og hvorfor basisk er bra, er det bare å sjekke ut nettsiden eller sende en epost til Ross, så kan han forklare nærmere, sier han. Mailadressen er ross <at>energiseforlife.com

Oppskriftene inneholder også noen ingredienser som ikke er basedannende, som for eksempel tofu, pasta og spaghetti av ris. Det er bra, så er det lettere gjennomførbart i praksis.  Boka inneholder ellers en tabell som forklarer engelske måleenheter. Så når du lurer på hvor mye for eksempel en cup er, så er det 16 spiseskjeer.  Den har oppskrifter på juicer og smoothier og andre frokosttips, supper (både kalde og forsiktig oppvarmede og ”ordentlige” supper) salater, middager, snacks og dressinger.

Boka kan bestilles på www.energiseforlife.com De kan også maile tabeller over hvilke matvarer som regnes som basedannende.  Den er på 128 sider, er utgitt i 2012 og har ikke noe ISBN-nummer.  Jeg tror jeg betalte omtrent 170 kroner for den, inkludert frakt.

Ha en finfin uke, med mest mulig av det som gir glede 🙂

/!\ error getUserMedia.