Artikkel

energikuler med brennesle-1

Energikuler fulle av sunne næringsstoffer fra brennesle og paranøtter, og samtidig er det godteri:)
Når vi blander inn menneskehetens kanskje eldste søtningsmiddel, dadler, blir det søtt. Med den sunne kokosnøttoljen som bindemiddel må de oppbevares kaldt, da stivner den og lager akkurat passe konsistens på godbitene. Mørk sjokolade pakker inn nøtteblandingen. Dadler og sjokolade regnes ikke som basedannende, selv om ulike tabeller sier ulike ting. Uansett er ikke «verstingen» raffinert sukker med i dette godteriet, og det er mye å hente på inntak av paranøtter og brennesle:

Brennesle:
«Generelt styrkende, demper veksten av prostatakjertelen, stimulerer dannelsen av røde blodlegemer, øker blodgjennomstrømningen til huden, astringerende (sammentrekkende), blodstillende, sårhelende, smertestillende, betennelseshemmende, immunstyrkende, utrensende, avgiftende, urindrivende, fjerner vann i kroppen, renser nyrene, galledrivende, melkedrivende, blodsukkersenkende, blodrensende, antirevmatisk, antiallergisk, stimulerer hårveksten og beskytter mot skjørbuk.»
Kilde: Urtekilden.no

Brennesle er mest næringsrik tidlig på våren, og er mild på smak når skuddene ikke er blitt mer enn omtrent 15 cm. Når den has direkte i en matmølle, som i denne oppskriften, eller i en smoothie, vil den ikke «brenne» oss. Det samme gjelder for tørket brennesle, om du heller vil bruke det. Jeg tror KlosterUrters brenneslete selges i de fleste helsekostbutikker.

Paranøtter (brasilnøtter):
«Rene mineralbomber og er en meget god kilde til det kreftbekjempende stoffet selen. Dessuten inneholder de mye magnesium, fosfor og tiamin – et B-vitamin som blant annet har stor innflytelse på stoffskiftet.»
Kilde: NRK-livsstil

Om du har lyst på andre sunne godbiter, med bare fire ingredienser, kan jeg anbefale disse daddelsjokobitene. Dadler og sjokolade i samme munnfull er veeeldig godt 🙂


ENERGIKULER MED BRENNESLE – oppskrift

(Blir 20 druestore kuler)

2 dl paranøtter
6 dadler uten stein
2 flate ss kokosnøttolje
2 ts kakaopulver
1/3 ts grovt havsalt
1/2 ts vaniljepulver
2 håndfuller friske brennesleskudd
Eller 1 toppet ss tørket brennesle/brenneslete

Ca 100 gram melkefri, mørk sjokolade for tykt sjokoladedekke, og ca 50 gram for tynt lag.
En halv til hel liten teskje kokosnøttolje – avhenger av sjokolademengden.

1. Ha alle ingrediensene, unntatt sjokoladen og teskjeen med kokosnøttolje, i en food processor.
2. Miks til en jevn og litt grovkornet røre.
3. Trill omtrent druestore kuler og sett på matpapir på et lite brett.
4. Sett i fryseren i omtrent en time.
5. Smelt en plate mørk sjokolade i vannbad, og rør inn en teskje kokosnøttolje.
6. Dypp kulene i sjokoladeblandingen og sett dem tilbake i fryseren til sjokoladen har stivnet.
Oppbevares best i en liten boks i fryseren.

Tips: Vil du ha tykt sjokoladedekke, kan du enten vente med å ta på sjokoladetrekket til sjokoladen nesten helt har kjølnet, da fester det seg mer på. Eller dyppe kulene i to omganger, med en runde innom fryseren mellom dyppingen. 

Kos deg 🙂

/!\ error getUserMedia.