Artikkel


Denne hjemmelagde veganske osten smaker rett og slett innmari godt!
Ostesausen er rund i smaken, salt, stretchy, fyldig og god.
Den har en herlig myk smeltekonsistens.
Den er utrolig enkel å lage. Det er gjort på få minutter, den er ikke basert på nøtter, og du slipper å bruke blender.

Det trengs ikke annet kjøkkenutstyr enn kjele og visp, og ikke trengs det andre ingredienser enn kokosmelk, vann, tapiokamel og krydder.

Jeg håper du også kommer til å adoptere denne hjemmelagde veganske ostesausen inn i ditt dagligliv!
For meg er det ingen vei tilbake, heretter kommer jeg alltid til å sørge for å ha litt kokosmelk og tapiokamel i skapet.
Hver gang du tenker at åhhh….dette ville blitt så mye bedre med OST – så har du et supert, lettlaget alternativ her.
Den passer overalt der en skikkelig god ostesaus passer inn – med pasta, på pizza, i enchiladas, på ostesmørbrød, over retter som skal gratineres, med burritos, på burger, på kikertomelett, lasagne, med nachos, som ostefondue, som dipp, i middagspannekaker og vafler. Har jeg glemt noen deilige fristelser, da? Sikkert!

En annen god oppskrift på ost uten melk er denne: Fast, smeltbar ost av kokosmelk, som kan skjæres i skiver med ostehøvel eller smeltes over ulike varme retter. Den kokes opp noen minutter sammen med havets gelatin, agar, og blir helt fast etter kort tid.

Tapiokamel er et glutenfritt, stivelsesrikt, hvitt mel med nøytral til lett søtlig smak. Melet er laget av stivelsen fra tørkede røtter av cassavaplanten. (Cassavamel er fra samme plante, og egner seg ikke her, da det ikke inneholder så mye stivelse.)
Tapiokamel har en veldig god bindingsevne, og gjør det at kokosmelken blir fyldig og attpåtil får litt av den kjente ostete  stretchen. Du får kjøpt tapiokamel i etniske butikker, helsekostbutikker og på nett. Fiberhusk er satt opp som et valgfritt alternativ, den bidrar til enda mer fylde og gjør at quesadillas, om du lager det, vil henge bedre sammen.

Du kan regulere hvor fet du vil ha ostesausen ved å erstatte mer av kokosmelken med vann. Smaken endrer seg forbausende lite, om du ikke presser kokosmelkmengden veeeldig mye ned.

Du kan også veldig enkelt regulere tykkelsen – ta i mer væske mens du rører i kjelen over varmen om du synes ostemassen er for tykk, ta i mer tapiokoamel om du vil ha den tykkere. Dette kan du også gjøre senere, dersom du ikke bruker den med den samme. Det går fint å varme den opp igjen og røre inn mer mel eller væske uten at ostesausen klumper seg.

Jeg lagde tortilla-wraps for å teste den ut med quesadillas, det gikk veldig fint, og smakte helt supert. Oppskrift på enkle, myke, glutenfrie tortillas kommer.

ENKEL OSTESAUS, VEGANSK – oppskrift
(Passer til en stor pizza eller to-tre quesadillas eller pastasaus for to porsjoner)
(Oppskriften er inspirert av Elavegan sin «easy vegan cheese sauce».

1,5 deciliter fullfet kokosmelk
0,5 decilter vann (kanskje litt mer?)
2,5 spiseskjeer tapiokamel
1 teskje løkpulver
1 teskje Fiberhusk (valgfritt)
1/4 teskje hvitløkspulver
1/4 teskje gurkemeie
1/8 teskje røkt paprikapulver
1/2 teskje havsalt (eller smak til)

Ha alle ingrediensene i en kjele, kok opp under visping, la koke under omrøring på svak varme i minst ett minutt.

Det er enklest å ta den på det du skal bruke den til, før den kjølner.
(Redigert 17.01.2020)

/!\ error getUserMedia.