Artikkel
Falafel er så lett å lage, og smaker så utrolig godt! Da jeg nylig levde på bare rå frukt og grønnsaker en periode, dukket det opp diverse cravings av ymse slag. Falafler meldte seg med jevne mellomrom; gyllenbrune, varme, sprø utenpå og myke inni, sammen med en deilig hvitløksdressing og diverse sprø og fargerike grønnsaker i en god wrap.
Og selv om jeg ikke har sluppet taket i å leve på masse rått, unnet jeg meg disse noen dager etter avsluttet kur.
Det er så enkelt: Legg kikerter i bløt. Skyll dem og miks med friske urter, hvitløk og krydder. Sett kaldt en time eller to, så smakene får satt seg skikkelig. Lag små kuler og stek. Vips blir det deilig middag, god lunsj, godbiter som metter i farta, fin niste, godt pålegg på brødskiva eller nydelig tilbehør til salaten. Like gode kalde som varme.
FALAFLER – oppskrift
(Blir ca 18 stk)
2 dl tørkede kikerter bløtlagt 16 – 24 timer
2 hvitløksfedd, hakket
1 ts havsalt
1 håndfull frisk persille med stilker, hakket
2 stilker mynte, bare bladene, hakket
2 ts spisskummen, malt
Olje til steking
Skyll de bløtlagte kikertene og plukk ut eventuelle misfargede og dårlige erter.
Ha dem i en food processor sammen med de øvrige ingrediensene. Kjør massen et par-tre minutter totalt. Stopp noen ganger underveis og skrap ned fra sidene, slik at alt blandes godt.
Massen vil først bli kornete, så deigete når den slipper fra seg fuktighet.
Sett deigen i kjøleskapet i en time eller to, så smakene får utviklet seg ordentlig.
Form små baller omtrent litt større enn plommer, og stek på middels varme i olje.
MELKEFRI HVITLØKSDRESSING I TRE VERSJONER
Her er en oppskrift jeg nylig la ut med tahini som base for hvitløksdressing. Da brukt sammen med ovnsbakt squash, men passer fint her også.
Her er Ranch dressing basert på kokosmelk, også veldig god!
AVOKADODRESSING
1 moden avokado, ikke kjempestor
1 fedd hvitløk
2,5 dl vann
2 ss friskpresset sitron
½ ts Himalayasalt/havsalt
1 ts tørket eller en spiseskje hakket mynte
Kjør alt i en mikser til det er blandet, reguler tykkelsen ved å holde tilbake litt av vannet, og eventuelt ha i mer vann enn hva jeg foreslår. (Kommer an på hvor stor avokadoen er)
Dette er også en super salatdressing, om du får rester etter falafelmåltidet.
TIPS:
* Hjemmelagde falafler blir absolutt best om du bruker bløtlagte kikerter. Faller du for fristelsen til å ta ferdigkokte, vil de bli mer deigete, og får ikke den gode sprø og faste yttersiden og saftige innsiden.
*Falafler blir aller best på smak om du frityrsteker dem. Den flotte gourmetbloggen Krydderhylla har beskrevet en skikkelig grundig og god fremgangsmåte her. (Jeg steker dem i panne i kokosolje fordi den tåler høye steketemperaturer best, og det blir mindre fett. )
*I midtøsten serveres falafler ofte sammen med en god hummus. Sannsynligvis skal det godt gjøres å finne en bedre (norsk) oppskrift på hummus enn den som den flotte bloggen Et kjøkken i Istanbul serverer her.
*I stedet for pitabrød eller wraps kan du for eksempel servere falaflene i store salatblader som hjertesalat eller mangold, eller i sommerruller eller sammen med ris eller quinoa. Pluss en god salat.
*Noen skvis sitron over til slutt, er prikken over i-en 🙂