Artikkel

Burde vi ikke spise fruktsalater mye oftere, egentlig? De smaker jo nydelig,  de lyser så vakkert opp og ikke minst gjør de oss godt!
Tenk på all den nydelige frukten som bare ligger der i butikken, og som vi haster forbi igjen og igjen – jeg lurer på hvor mye av den som må kasseres fordi den blir dårlig før den blir kjøpt? For ikke mange tiår siden var den umulig å skaffe på våre breddegrader, og bare forbeholdt noen ytterst få og privilegerte, som de kongelige og andre med store ressurser. Folk døde tidlig, de hadde diverse mangelsykdommer, blant annet skjørbuk, som oppsto av mangel på C-vitamin. Kroppen produserer ikke selv dette vitaminet, så vi må få det utenfra, og da er frukt og bær vår beste kilde. Vikingene hadde visstnok med seg multer på sine tokt for å sikre seg mot skjørbuk, som blant annet medfører blødninger, oppsvulmet tannkjøtt og at tennene faller ut.

Her er litt inspirasjon til hva denne salatmiksen av fire frukter kan gjøre for oss:

Granateplekjerner, som med sin syrlige og samtidig søte smak gir friskhet og krønsj til nesten alle slags retter, ble dyrket allerede i forhistorisk tid. Det ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Granateple er en kilde til blant annet folat og kopper. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Granateple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen, forteller frukt.no Granateple er blant de sunneste og mest helbredende fruktene vi kan spise, sier Anthony William, og forteller blant annet at de er rike på vitamin C, K og B-komplekset i tillegg til mineraler som kalsium og kalium. De forbedrer blodsirkulajonen og kan beskytte mot kreft og Alzheimers. De er stappfulle av antioksidanter og i særdeleshet en som kalles Punicalagin, som har vist å redusere risikoen for hjertesykdom ved å spyle skadelige frie radikaler ut av kroppen. (Beklager litt uelegant oversettelse, jeg sakser det direkte fra denne artikkelen, der du kan lese masse mer om hvor bra det er for alt mulig 🙂 )
Tips: Velg granatepler som er mer brune enn røde i skallet, da er de mer modne.
Sjekk litt rundt på nettet hvilken måte det passer deg best å skrelle det på – i vann, delt i båter som en appelsin og så brukket i biter eller delt i to og holdt over en bolle mens du banker hardt på det med baksiden av en sleiv. Det går bedre etterhvert, sikkert lurt å ha på forkle de første gangene 😉

Papaya – om du tar et raskt google-søk vil du se at den kalles alt fra mirakelfrukt til medisin. Den inneholder store mengder betakaroten, vitaminene C og A samt mineraler som kalsium, kalium, forfor og jern. Om du spiser en porsjon ren papaya, vil du antakelig kjenne det som om magen blir mildt massert innvendig, og frukten er helt fenomenal når det gjelder å helbrede alle slags fordøyelsesplager som forstoppelse, halsbrann, ulcerøs colitt, bukspyttkjertelbetennelse, IBS, magesår, cøliaki, divertikler, fordøyelsesproblemer, oppblåst mage, flatulens og urolig mage, forteller Anthony William her.
Tips: Velg en papaya som er mer gul enn grønn i skallet, (eller vent til den blir det hjemme,) og som gir etter for et lett fingertrykk, som avokado. Tar du en spiseskje eller to av de sorte frøene (som smaker pepperaktig og sterkt) vil de drepe innvollsorm om de tas på tom mage.

Klementin, med sin aromatiske smak og fine balanse mellom surt og søtt, har masse C-vitamin, kalsium, magnesium, selen, betakaroten og kostfiber å by på. Sistnevnte bidrar til å senke kolesterol og beskytte hjertet. De inneholder mye pektin som bidrar til en god fordøyelse. Skallet kan has i vann og eller i te for antibakteriell og medisinsk effekt, forteller Anthony William her.

Kiwi har også et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kiwi er kilde til folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kiwi har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen, forteller frukt.no. Anthony William forteller at kiwi dessuten har høye verdier av vitamin E, A & K i tillegg til flavonoider, antioksidanter og mineraler som magnesium, kalium og jern. Det står mye mer spennende stoff om hvor bra kiwi er for oss i denne artikkelen fra AW.

 

FRUKTSALAT MED PAPAYA OG GRANATEPLEFRØ – oppskrift
(dessert til seks personer)

3/4 av en stor papaya (Ta resten til frokost med en skvis sitron på 🙂 )
1 granateple
7 kiwi
5 mandariner

Skrell og del frukten i passe store biter og ha den i en stor serveringsbolle.
Dryss over granateplefrøene.

Dressing:
Saften av en halv sitron
Like mye vann
Like mye honning eller lønnesirup.

Bland sitron vann og honning/lønnesirup og hell over salaten.

Server gjerne fruktsalaten med denne gode karamellsausen 🙂

/!\ error getUserMedia.