Artikkel

Indisk mat, altså! <3
Smaken av de typiske varmende og litt sterke krydderne sammen med søtt, sterkt og syrlig i samme rett  er alltid godt.

For at det skal bli mest mulig indisk vri med best mulig smak, tar den litt tid å lage. Her er kryddere ristet i pannen før de er støtt i en morter, mens hvitløk, ingefær, chili og sitronsaft er most godt sammen før de tilsettes karamellisert løk.

Kikertene gjør seg heldigvis stort sett selv, og mangobitene er ferdig skrelt og delt og hentet fra en frossenpose i frysedisken.
For å få frem skikkelig god smak er hele gryta satt til koking på lav varme den siste halvtimen.
Jeg har ikke målt tiden, men kanskje bør du regne en god time før maten står på bordet?

Serveres gjerne med enten salat, brød, ris eller quinoa.

Det er dyktige Lise Finckenhagen som er inspiratoren et stykke på vei i denne retten, helt til den tok en annen sving og ble fylt av blant annet store biter mango, søtpaprika og litt annet.
Den er smakstestet av min gamle far som roste den veldig (han pleier som oftest å si det han mener, på godt og vondt, så det var en fjær i hatten), og sa at slik mat var grunnen til at han alltid hadde ønsket seg en indisk kone.

Så lag denne – jeg tror ikke du vil angre!

INDISK GRYTE MED KIKERTER OG MANGO – oppskrift
(Blir omtrent 6 porsjoner)

2 gule løk

1 teskje sennespsfrø
1/2 spiseskje hel spisskummen
10 stk hele sorte pepper

6 fedd hvitløk
1 teskje rød chili, finhakket
1 spiseskje ingefær, finhakket
1 spiseskje sitronsaft

1 teskje koriander, malt
1 ts gurkemeie, malt
1,5 teskje garam masala,
1/2 teskje salt

8 deciliter kokte kikerter
1 medium gulrot, revet
1/2 spisspaprika, finhakket
4 spiseskjeer tomatpuré
4 deciliter vann eller kraft fra kokte kikerter
1 spiseskje lønnesirup eller honning

5 deciliter mango i terninger (gjerne frossenpakke)
4 spiseskjeer kokosmelk (kan utelates)

Eventuelt friske mynteblader, finhakket før servering.

 

 1. Finhakk løken og stek den på middels varme i en stekepanne. Den skal steke til den er blitt myk, gyllenbrun og karamellisert. Dette tar litt tid, derfor er det viktig å starte med løken. I stedet for olje kan du gjerne ha i en spiseskje vann om gangen etterhvert som det blir tørt i pannen.
 2. Rist sennepsfrø, spisskummen og pepper i en tørr, varm panne til det dufter aromatisk. Knus deretter krydderne i en morter.
 3. Riv hvitløk og finsnitt chili og ingefær. Mos hvitløk, ingefær, chili og sitronsaft sammen i en morter (eller bruk krydderboksen til stavmikseren).
 4. Tilsett hvitløkblandingen i den karamelliserte løken og rør godt. Rør inn de ristede krydderne samt koriander, gurkemeie, garam masala og salt. Fres alt sammen under omrøring i et lite minutt.
 5. Ha kikertene i en stor kjele sammen med revet gulrot, spisspaprika, tomatpuré , vann og søtning. Ha i mangobitene også.
 6. Rør inn løkblandingen og eventuelt kokosmelk. Kok opp, dekk til med et løstsittende lokk, og la det hele småputre i omtrent 30 minutter til sausen har tyknet. Rør jevning. Smak til slutt til med salt, sitronsaft og chilipulver for rett balanse mellom syrlig, søtt og sterkt.
 7. Frisk finhakket mynte kan has over ved servering.Vel bekomme!

  TIPS:
  *Rester kan fint fryses ned!
  *Jeg kjøper kikerter på Økoland i 5 kilos poser. De varer en liten evighet, trengs bare å legges i bløt over natten og kokes omtrent en halvtime, så er de klare til bruk. De blir nesten dobbelt så store som kokte kikerter fra boks i butikk, og smaker veldig godt!  Blir veldig god hummus med dem, også!
  * Finner du ikke frossen mango i biter i butikken? Kiwi kan ta inn esker på fem kilo fra Norrek Dypfrys AS med økologisk frossen mango. En eske inneholder to poser på to og en halv kilo, og har du fryseplass, kan det anbefales! De er veldig fine å bruke i smoothies og fruktsalater.

 

 

 

/!\ error getUserMedia.