Artikkel

rødbeteburger-1

Jeg lover deg at denne rødbeteburgeren er veeeldig god! Til gjengjeld må du love meg å gjøre som jeg sier når det gjelder mengde og ingredienser og fremgangsmåte. Da blir den utrolig fast og fin i konsistensen, du kan stikke den på en gaffel og vifte måpende med den mot himmelen (som meg) for å sjekke at det er sant: Neiiiida, den detter ikke fra hverandre i biter og smårusk, slik mange av mine eksburgere av grønnsaker har gjort opp gjennom tiden. Den smaker så balansert fra alle de fem grunnleggende smakene: Her er salt, søtt, surt, bittert og umami.

Hvorfor du skal spise rødbeteburger? Fordi det er godt, vakkert, sunt, kortreist, mat som drøyer matbudsjettet, som passer i alle de sammenhengene du ellers ville spist en hamburger: Med den litt kraftige smaken går det fint om du dynger den med all slags tilbehør i et tårnhøyt hamburgerbrød eller inni en lefse med salat og guacamole. Eller oppå en brødskive, sammen med for eksempel sylteagurk og hjemmelaget majones? Du kan spise den med en bønnesalat og kokosris med quinoa eller med kokte grønnsaker og quinoa – da får du fullverdig protein i samme slengen. Forresten trenger ikke middagen bli mer langreist av den grunn, for nå har man begynt å dyrke indianernes gull i Norge, sjekk ut hjemmesiden til Norsk Quinoa her.

Får du tak i rødbetene med stilker og blader på, er de også veldig næringsrike, og fine å ha i salat eller suppe eller gryterett.

Jeg innrømmer at jeg er lettere forvirret over hvorfor den smaker såå godt, og tør ikke endre en tøddel på oppskriften. Det må være kombinasjonen av den spesialbehandlede løken, den sterke sennepen i kontrast til det mektige søte i rødbetene, dadlene som gir sødme og konsistens, gresskarfrøene som gir tyggemotstand. Og ikke å forglemme Selveste Rødbetene, da.

Du må antakelig handle inn noen få ting fra spesialbutikker. Men jeg lover deg at det er verdt det. De har lang holdbarhet, kan brukes til mye annet godt, og ikke minst blir det så mye enklere NESTE gang du har lyst på rødbeteburger 😉  Jeg kjøpte eplecidereddik og kikertmel på helsekostbutikk, og denne typen liquid smoke og røkt paprikapulver fant jeg i en såkalt velassortert dagligvarebutikk. (Ved å tilsette bittelitt liquid smoke får du en anelse røkt grillsmak. Det er laget av vann som har rent gjennom røyk fra brennende hickorytre.)

DEN BESTE RØDBETEBURGEREN – oppskrift
(Blir 5 stk)

Ca 150 gr gul løk, skrelt og skivet
1 ss rapsolje (til steking av løk)
1 klype salt (til steking av løk)
Ca 100 gram rå rødbet (=medium stor) skrelt og grovrevet
2 fedd hvitløk, skrelt og skivet
2 ss eplecidereddik
2 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
6 myke dadler uten stein
1,5 dl kikertmel
2 flate ts røkt paprikapulver
1/2 ts liquid smoke
2 ts Dijon sennep
1 flat ts havsalt
1 flat ts malt pepper
1 flat ts tørket rosmarin
1-2 ss olje til steking av burgerne

1. Stek løken i olje og litt salt i omtrent fem minutter på medium varme, til den begynner å bli brun i kantene. (Viktig for smaken at den blir litt brun.) Ha i hvitløk på slutten av steketiden.
2. Riv rødbeten mens løken steker.
3. Ha i de to spiseskjeene eplecidereddik i løken, stek videre til det meste av eddiken har fordampet.
4. Ha alle ingrediensene – inkludert løk og rødbet – i en food processor og kjør til du har en fast deig. Stopp og skrap litt ned langs kantene et par ganger underveis, så alt blir blandet.
5. Form burgere med hendene, legg dem på et matpapir strødd med litt kikertmel. Dryss kikertmel oppå dem, også, og stek dem på begge sider på medium varme i olje til gyllenbrune.

Kos deg med en skikkelig sunn og god fargeklatt av en middagsburger 😀

(Edit august 2019: Følger du kostrådene til Anthony William/Medical Medium – så kan du bytte ut rapsoljen med olivenolje, eplesidereddiken med like mye sitronsaft, droppe liquid smoke og erstatte sennepen med like mye sennepspulver. Jeg tror ikke smak eller konsistens endrer seg veldig mye av den grunn, selv om jeg i innlegget skrev at jeg ikke turte endre en tøddel på oppskriften for det vellykkede resultatet 😉 )

rødbeteburger-2

/!\ error getUserMedia.