Artikkel

Varmende vintersuppe med russiske aner – veldig inspirert av deres gode bortsch.

Siden jeg allerede har en oppskrift på bortsch på bloggen, så ble denne døpt rødbetesuppe. Den første ble laget i 2011, ikke lenge etter at jeg startet bloggen, noe bildet bærer tydelig preg av, men ikke la deg lure – den oppskriften er det Ingrid Espelid som har utviklet, og god ble den! Jeg gjorde den lille fadesen å stavmikse den russiske nasjonalhelligdommen til en kremet suppe, men er usikker på om den ble dårligere av den grunn.

Mens den forrige hadde få ingredienser, (løk, gulrot, rødbet og hodekål) byr denne på noen flere, og den blir ikke verre av det: Rød paprika gir sødme og saftighet, chili gir sting, poteter gir noen myke munnfullopplevelser  her og der, og de sorte bønnene gir vakker fargeklang mot alt det røde. I tillegg har de alle diverse gode helsebringende egenskaper å by på.

Topp den gjerne med en miks av ristede gresskarkjerner og solsikkefrø. Det gir knasende god tyggemotstand sammen med de myke suppeingrediensene. Server med «rømme»av solsikkefrø eller «cashewrømmen» som det er oppskrift på sammen med bortsch-suppen.
Raust med bladpersille eller ruccola er også friskt, vakkert og sunt tilbehør. (Den litt skarpe ruccolaen med et hint av sennep, utfyller den søte suppesmaken veldig fint.)

RØDBETSUPPE MED VINTERGRØNNSAKER – oppskrift
(Gir omtrent 2,2 liter – passelig til fire personer) (Inspirert av en amerikansk oppskrift fra det store Internettet, som jeg ikke finner igjen)

1 ss olivenolje
1 gul løk, hakket
1/2 liten rød chili med frø, finhakket, eller 1/4 ts chiliflak
1 rød paprika, uten frø og hinner, hakket
2 ss tomatpuré

1 rødbet, skrelt og revet
1 gulrot, revet
5 dl hodekål, snittet og grovhakket
2 tomater, godt modne, grovhakket
4 poteter, skrelt eller ei, i terninger
2 laurbærblader
1 liter grønnsaksbuljong

Ca 200 g sorte, kokte bønner

1 ss saft av sitron
salt og pepper, smak til

1. Ha oljen i en romslig gryte og blank løken sammen med chili, paprika og tomatpuré.
2. Samtidig som løken blir myk, kan du klargjøre rødbet, gulrot, hodekål, tomater og poteter.
3. Hell grønnsaksbuljongen i gryta når løken er myk, sammen med de andre klargjorte grønnsakene og laurbærbladene.
4. La det koke på svak varme i 50 minutter.
5. Tilsett de kokte sorte bønnene og kok videre i ti minutter. Ha deretter i sitronsaften og smak til med salt og pepper.

Serveres rykende varm med ristede frø, rømme av for eksempel solsikkekjerner eller cashewnøtter og raust med hakket bladpersille eller ruccola. Den holder seg godt, og er fin å varme opp senere på travle dager, eller fryse ned til andre anledninger.

 

TIPS:

  • Ristede solsikkekjerner og gresskarfrø lager du enkelt slik: Beregn en liten håndfull per person, ha dem noen få minutter i medium pluss oppvarmet panne til de begynner å poppe og bli gylne, mens du rører litt så de ikke svir seg.
  • Salte ristede frø, er også et godt tilbehør her. Ikke som knasende salte baconbiter, men noe av den samme opplevelsen, likevel. Sjekk gjerne ut oppskriften her.
  • Rema1000 og Kolonial.no selger disse gode sorte bønnene, økologiske og ferdigkokt.

/!\ error getUserMedia.