Artikkel

Salat med store, stekte, hvite bønner

De store, hvite bønnene er ideelle å ha i skapet, lett tilgjengelige for alle de dagene du har lyst på noe som metter raskt. Du får kjøpt dem ferdig kokte i de fleste matbutikkene i passe store bokser som rommer rundt 230 gram av dem. Økologiske er de, også. Flotte å drøye en suppe eller en gryterett med, eller å toppe en form med ovnsbakte grønnsaker i tomatsaus. Da trenger de en dæsj olje og noe krydder, så blir de sprø og smakfulle.

Bønner er fine å erstatte kjøtt med, fordi de er proteinrike, og fordi de ofte kan brukes der vi er vant til å bruke kjøtt. For eksempel til taco, på pizza, i chili sin carne og lasagne.  De kan moses til de blir ugjenkjennelige og has i en tomatsaus eller suppe, dersom du skal servere dem til for eksempel veldig skeptiske barn. De inneholder rikelig med fiber, i tillegg til jern, kalsium, kalium, folsyre, selen, sink og B-vitaminer. De stabiliserer blodsukkeret og gir jevnt energinivå, virker mageregulerende og forebygger forstoppelse, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom og beskytter mot flere typer kreft.
Bønner er ikke basedannende, men likevel mye mindre syredannende enn kjøtt. Og dersom du lever vegetarisk er de som sagt en fin kilde til protein.

SALAT MED STEKTE, STORE, HVITE BØNNER – oppskrift
(Til én person)

Legg en håndfull salatblader på en tallerken. Oppå der kan du for eksempel ha noen tomatbåter, litt paprika i strimler og kanskje purrestrimler eller finhakket rødløk. Så kan du enten gjøre det superenkelt med dressing, og bare helle over litt god olivenolje og kverne over grovt havsalt, eller ta deg bryet med en fransk dressing av to deler olivenolje, en del sitronsaft, salt og pepper. Eller enda bedre: Lag en ranch dressing basert på kokosmelk i stedet for rømme, her er lenken til den: http://basiskmat.com/?p=1214

Og så er det bønnene: Ha dem i en sil og skyll godt under kaldt, rennende vann. Så oppi stekepanne på middels til varm temperatur. Sammen med rapsolje eller rå kokosolje, finhakket ingefær og hvitløk og salt og pepper og et eller flere krydder du liker, som malt spisskummen, chili eller karri. Stek raskt mens du rører til skallet begynner å boble seg litt og blir sprøtt. Hell bønnene over salaten og vips, så er måltidet klart 🙂

/!\ error getUserMedia.