Artikkel

 

Den lukter godt, den smaker godt, den gjør godt og den tar seg ganske godt ut – i alle fall gyllenstekt og duftende rett fra stekeovnen.

Ypperlig å servere i selskap, siden den kan lages kort eller lang tid i forveien. Fin å ta med når du tilbyr deg å bidra med et vegetaralternativ i middagsselskapet du er bedt i. Fin å ha i fryseren til det dukker opp en anledning hvor det jammen var fint at du hadde en ferdiglaget middag å kunne hente fram, på late dager, travle dager eller uventede-gjester-dager.  Veldig deilig som varmende og trøstende comfort food helt uten tilbehør. Drøy og god om du serverer den med en stor bolle frisk salat, kanskje i tillegg til kokt ris eller quinoa. Fin til høytidsdager, som jul og påske.

Opprinnelig versjon er fra Irland, med lammekjøtt. Nå finnes den i et uendelig antall versjoner verden over, og kanskje er det den kjente kokken Martha Stewart som har rekorden, hun har laget tyve varianter så langt. Foreløpig er bare én av dem basert på grønnsaker, men det kan jo forandre seg. Nigella Lawson har laget en variant med indisk vri, (som bare abonnenter har tilgang på) det tror jeg må bli min neste versjon, tipper at det også må være nydelig sammen med potetmosen.

Denne har beholdt det obligatoriske lokket av myk og deilig potetmos, og denne potetmosen er så god at den egentlig fortjener et eget innlegg. Den blir gyllen i fargen etter at den er stekt, fordi potetene har fått følge med noen få gulrøtter. Søtsmaken fra gulrøttene er balansert med et par skvis sitronsaft, noen skjeer kokosmelk gir mosen en god og rund smak, og raust med finhakket hvitløk er nydelig smaksetter. Kluet med god og luftig potetmos er å stappe den for hånd, og ikke bruke stavmikser eller lignende. Jeg måtte teste ut om det bare var en myte, og kan bekrefte at det stemmer – den blir seig og rar om du ikke bruker håndkraft.

Fyllet er omtrent like stort i volum som potetmoslokket. Det er saftig nok til at det ikke virker tørt, blant annet på grunn av et revet eple, og det er fast nok til at konsistensen ikke blir en flytende mølje på tallerkenen. Rosmarin og timian er de to dominerende krydderne, samtidig som de hensynsfullt gir plass til de andre gode smakene fra aromasopp, løk, paprika, stangselleri og soltørket tomat.

Oljen som de soltørkede tomatene har ligget i, er en kraftig smaksetter. En teskje av oljen i bunnen av den ildfaste formen, samt en spiseskje fordelt på toppen av potetmoslokket rett før den går i ovnen, er enda et bidrag til å heve smaken. I tillegg virker oljen på toppen slik at de små toppene du får når du lager et bølgemønster med en gaffel, blir litt crispy. Om du finhakker nøtter, for eksempel pekan, og strør over topplokket før du tar over oljen, vil nøttene bli knasende sprø. Det samme gjelder for andre typer gryn eller kanskje panko brødsmuler (laget av brød uten skorpe). (Jeg droppet det, og savnet det i grunnen ikke.)


SHEPHERD’S PIE – oppskrift
(Til tre -fire personer, avhengig av mengde tilbehør. En full ildfast form på 17 x 26 cm)

Potetmos
1 kg potet = 16 små (eller søtpotet), skrelt, i kvarter
250 g gulrot = 3 medium, skrelt, i små biter
4 hvitløksfedd, skrelt, finhakket
4 ss kokosmelk
1/2 ss sitronsaft
salt og pepper

Fyll
2 gule løk, store, grovhakket
150 g aromasopp, eller annen sopp, grobhakket
2 selleristenger, grovhakket
1 paprika, rød, grovhakket, uten frø og hinner
1 eple, revet
10 soltørkede tomater, oljen avrent
ca 450 g  eller 2 tetrapakker kokte kidneybønner (også kalt salat- og grytebønner)
1 ts rosmarin, tørket (eller 1 ss frisk)
2 ts timian, tørket (eller 2 ss frisk)
2 ss  sitronsaft
1,5 ts grønnsaksbuljongpulver (eller to isbitterninger fond )
salt og pepper, smak til
1 ts lønnesirup, hvis eplet er syrlig

1 ss og 1 ts olje fra soltørkede tomater

1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
Kok potetene og gulrøttene møre, hell av kokevannet, tilsett finhakket hvitløk, kokosmelk, sitronsaft og et dryss med salt og pepper. Bruk en potetstapper til du har en glatt mos. Smak til om det trengs mer salt, pepper og sitron.

2. Mens potetene og gulrøttene koker, kan du grovhakke løk  og ha den i en romslig stekepanne på medium til høy varme. Stekes til blank, rør innimellom.

3. Grovhakk sopp, selleristenger og paprika mens løken steker. Ha det oppi panna sammen med  løken og stek videre mens du rører.

4. Riv eplet fint og finhakk de soltørkede tomatene og ha dem i panna sammen med det andre.

5. Tilsett bønnene (skylt og avrent) og bland godt inn smaksetterne (rosmarin, timian, sitronsaft, buljong, salt og pepper) og la det hele steke videre til det er mørt. Smak til med litt lønnesirup om du synes det er for syrlig. Imens fyllet blir ferdigstekt, kan du ferdigstille potetmosen, og finne frem en ildfast form og smøre den med en teskje av oljen fra de soltørkede tomatene.

6. Ha fyllet over i den ildfaste formen og press det sammen med en slikkepott. Ha potetmosen over som et jevnt lokk, ikke ta den helt ut til kantene hele veien, da kan damp fra fyllet slippe ut, og du slipper at det legger seg væske fra fyllet oppå potetmoslokket.

7. Før en spiseskje med olje fra de soltørkede tomatene over det jevne lokket mens du heller litt på den, slik at du får dekket med olje. Legg undersiden av en gaffel mot potetmoslokket og lag et (bølge)mønster ved å dra den fra side til side, gjerne annenhver gang fra hver side.

8. Sett formen på rist nederst i stekeovnen og la den steke omtrent en time, til den er gyllen.

Vel bekomme 🙂

 

Tips:
– Ha løk rett i panna og stek uten olje. Ta i noen spiseskjeer vann når den begynner å feste seg til bunnen og rør. Ta eventuelt i flere spiseskjeer vann ved behov, og fortsett slik til det ikke er behov for mer vann etterhvert som nye ingredienser med mer mer væske i, tilsettes.
– Du sparer masse tid og krefter om du bruker en kjøkkenmaskin til å hakke grønnsakene som skal være i fyllet.
– Vil eller kan du ikke spise bønner, kan du bytte dem ut med terninger av squash i stedet.
– Pass på å steke uten lokk, så dampen forsvinner under stekingen og fyllet ikke blir for rennende.
– Du kan steke retten i porsjonsformer, det kan bli minst like lekkert.
– Hvis du synes at fyllet er blitt veldig løst, og eventuelt potetmosen likedan, kan du vente til de har kjølnet litt før du dekker fyllet med potetmos. Da har de blitt tykkere i konsistens og er lettere å jobbe med. Men følger du oppskriften, burde det ikke kunne skje 🙂

/!\ error getUserMedia.