Artikkel

steinalderbrød uten egg-1

Steinalderbrød er vel alltid glutenfritt – basert på nøtter og frø – men dette er i tillegg fritt for egg, og bindes sammen av linfrø og knuste loppefrø (Fiberhusk) i stedet. Og det går veldig bra. Brødet er næringsrikt og mettende. Du kan jo droppe de få rosinene om du vil ha det uten fruktsukker, men de passer godt inn!

Brødet passer for eksempel til nyrørte bær, avokado med tomat og krydder, rød bønnepostei eller sammen med denne kremete hvitløksuppen, i nistepakken og i det hele tatt i alle de sammenhenger der brød gjør seg veldig godt.
For en mindre grov versjon, kan du male gresskar- og solsikkefrøene i food processor før de has i deigen.

Mangler du noen av ingrediensene, kan de erstattes med andre (grov- eller finmalte) nøtter og frø. Kokosmel er det imidlertid fint å ha med, det gir en litt mindre grov fornemmelse av det i utgangspunktet supergrove brødet.

Hampfrø og kokosmel fås kjøpt på helsekost og i nettbutikker.

STEINALDERBRØD UTEN EGG – oppskrift
(Blir to ganske lave brød)

Legg frø og kjerner i bløt over natten for bedre næringsopptak, eller la være, og sett først stekeovnen på 200 grader.

*2,5 dl linfrø
*9,5 dl varmt vann
*2 flate ts uraffinert havsalt
*2,5 dl gresskarkjerner
*2,5 dl solsikkekjerner
*2,5 dl kokosmel
*3,5 dl revet kokos
*5 flate ss hampfrø
*4 flate ss Fiberhusk
*1 dl rosiner (eller annen tørket frukt, eller la være)
Evt et par ts brødkrydder, feks anis

  1. 1. Bland alt godt i en bolle, i rekkefølgen som beskrevet.
    (Fiberhusk gjør raskt deigen litt tyngre å forme, derfor greit å ha det i mot slutten)
    2. Smør to brødformer eller kle dem med bakepapir.
    3. Fordel deigen i de to formene, og stryk den flat med en slikkepott.
    4. Stek på rist på nederste rille til gyllenbrune i omtrent 45 minutter, legg evt over et matpapir siste ti minutter, så de blir gjennomstekt uten å bli for mørkebrune.
    5. Brødene kan skjæres i skiver når kalde, og fryses. Brødene blir fastere etter avkjøling og omtrent det neste døgnet.
    Steinalderbrød kan også oppbevares i kjøleskap, det holder seg minst en uke.

Baksten går kjapt når du først har ingrediensene der, og du vil ikke angre på lett tilgjengelige, sunne og mettende brødskiver i mange sammenhenger fremover 🙂

PS: Følg gjerne Pranava på Facebook og Instagram! Tusen takk for likerklikk og delinger 🙂

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.