Artikkel

Paien er veldig rustikk, ( se bildet 😉 ) den er glutenfri og melkefri. Den er enkel å lage, og prestasjonsnivået senkes automatisk mange hakk så snart vi kan kalle verket for rustikt 🙂 Den består av en miks av søt, mykstekt løk og saftige, litt syrlige tomater smaksatt med frisk timian og hvit pepper, lett innpakket i en deilig sprø deig av mandelmel. Den er veldig mektig, og kan med fordel serveres med en stor porsjon frisk salat.

Det er vanskelig å anslå hvor mange personer  den passer for, men kanskje bør du like gjerne lage to dersom dere er flere enn to? Grunnen til at det er vanskelig, er at den smaker temmelig godt, og da forsyner man seg gjerne litt ekstra. Og grunnen til at det lønner seg å lage to, istedet for å doble oppskriften, er at kanten rundt er så god, så jo mere kant, jo bedre.
Og grunnen til at den smaker så godt, er at jeg har hentet oppskriften fra to som lager mye god mat:

Fyllet er nemlig sterkt inspirert av denne tomatpaien fra Aicha Bouhlou, mens bunnen er ganske lik denne rustikke eplegaletten fra Anthony William. Aicha tar så fine, fristende bilder at jeg ikke fikk det ut av hodet etter å ha sett tomatpaien hennes, og jeg har laget eplepaien til William mange ganger, og alltid tenkt at den bunnen egentlig passer bedre med noe salt enn søtt fyll, den er ikke så veldig kakete, men mer matete i konsistensen, om du skjønner.

Og så er jeg bittelitt stolt av å ha knekt koden på hvordan få glutenfri, vegansk bakst til å se gyllenbrun ut etter steking. Miksen av mørk lønnesirup, litt olje og coconut aminos har både de sterke fargepigmentene, evnen til å bli mørkere under oppvarming pluss at blandingen gir god smak. Som bildene viser, fikk jeg dekket NESTEN alle kriker og kroker med blandingen.

RUSTIKK TOMATPAI, GLUTENFRI – oppskrift
(Til to eller tre personer, avhengig av mengde tilbehør)

Sett stekeovnen på 180 grader over – og undervarme

DEIG:
1 spiseskje malte linfrø
3,5 spiseskjeer vann

3,6 deciliter mandelmel (235 gram)
1 deciliter tapiocamel (50 gram)
1 deciliter potetmel (70 gram)
1/2 teskje salt
1/2 deciliter kokosolje (30 gram)
Circa 1-3 spiseskjeer vann tilsettes litt etter litt under tillagingen

FYLL:
2 gule løk (ca 300 gram)
4 hvitløksfedd
1 spiseskje kokossukker
liten klype salt

350 gram tomat (ulike størrelser og typer er fint)
friske timianblader
hvit pepper

Eventuelt en liten håndfull oliven eller kapers (kan utelates)

TIL PENSLING:
1/2 teskje olivenolje
1 teskje coconut aminos (eventuelt tamari)
1 teskje lønnesirup
1 teskje vann

1. Lag først deigen ved å røre sammen linfrø og vann i en liten kopp som settes til side, mens du blander resten av ingrediensene i en food processor eller bakebolle. Bland inn linfrømiksen og rør det hele sammen. Tilsett en spiseskje vann om gangen til deigen samler seg.

Sett deigen kaldt i tretti minutter, eller inntil du har laget fyllet:

2. Skrell og del opp løken i (tynne) skiver og stek den på medium varme til den er blank og myk. Mot slutten av steketiden tilsettes hvitløk, salt og sukker. Løken kan gjerne stekes i vann i stedet for olje. Tilsett da vann etter behov, slik at det ikke steker tørt, og uten at den bader i vann. (Jo tørrere den er når den legges på paibunnen, jo mindre «soggy» blir paibunnen)

3. Del opp tomatene i båter og skiver.

4. Form deigen til en ball som trykkes litt flat, legg den midt på et bakepapirkledt stekebrett som gjerne er strødd med litt mandelmel. Legg et bakepapir over deigen, og kjevle den til en noenlunde rund leiv, omtrent tre millimeter tykk.

5. Legg løkblandingen på leiven, pass på at den ikke dekker de ytterste fem centimeter av den. Legg tomatblandingen oppå løken. Riv timianbladene fra stilkene og strø dem over, sammen med et dryss hvit pepper. Legg på noen oliven eller kapers om du ønsker det.

6. Brett forsiktig opp de ytterste fem centimeterne rundt hele leiven. Det er enklere om du løfter kantene opp sammen med bakepapiret og deretter løsner det etter hvert som du løfter opp stykke for stykke av paikanten hele veien rundt. Tett alle eventuelle hull langs kanten, så ikke væske renner ut under stekingen.

7. Pensle deigen med blandingen av olje, lønnesirup, coconut aminos og vann og sett stekebrettet på nest nederst rille i stekeovnen.

8. Steketiden er omtrent 50 minutter, men følg med mot slutten av steketiden, så den bare blir gyllen, og ikke brent.

9. VEGANSK PARMESAN kan eventuelt strøs over ved servering.

 

NOE HELT ANNET:

Leste du innlegget om det spesielle yogakurset vi arrangerte på Lillehammer for noen uker siden? Det om å puste bort stresset? Her kan du lese innlegget. Nå kommer det en ny mulighet!

Det skjer 23 til 25 oktober på Lillehammer. Her kan du melde deg på – det er begrenset antall plasser.
Og her kan du sjekke ut litt mer om kurset på hjemmesidene til Art of Living.

Og etter denne sjansen, blir det ikke flere offline-muligheter før korona har roet seg litt, sannsynligvis på vårparten. (Det kan tas online)
Det forrige kurset ble veldig vellykket, og vi er nå en liten gruppe som møtes jevnlig hos meg for å gjøre øvelsene sammen. Øvelsene gir sterkere effekt jo lenger man driver med dem.
Det kom deltakere fra Trondheim og Horten og Beito, også – og de har grupper i sitt nærområde der de kan fortsette å gjøre yoga, pusteøvelsene og meditasjon sammen. De tok det som en liten ferie, og booket seg inn på hyggelige overnattingssteder i byen. Så dette er fullt mulig å bli med på, selv om du ikke bor i nærområdet!

Det er mye fokus på pust for tiden, både gjennom forskning, bøker og annet. Kanskje fordi vi nå har lært oss det viktigste innen hvordan vi kan ta vare på fysisk og psykisk helse gjennom trening, kosthold og livsstil. Ulike pusteteknikker har vært brukt opp gjennom historien i mange kulturer, og det er spennende hva forskning avslører om effektene den gir på mange plan. Ikke minst nå i den tøffe tiden vi befinner oss i, gir disse teknikkene oss verktøy for sterkere immunforsvar, bedre søvn og en harmonisk sinnstilstand.

Denne videoen er fin  – der forteller en forsker ved Yale og en journalist med den nyutgitte boken Breath så mye interessant om hva pusten kan gjøre for oss. Forskeren har sammenlignet ulike teknikker og Sudarshan Kriya, den vi lærer på kurset, og den skiller seg ut ved at den gir ekstra sterk effekt.

Bli med, bli med! Prisen er 2800, er du trygdet/pensjonist/student er det 1900, og har du tatt kurset før, koster det 700.

Ta kontakt om du lurer på noe! E-postadressen min er hjartrud krøllalfa online.no – så kan vi ringes!

Og her kan du altså bare hoppe i det og melde deg på med det samme! Det er så mye hyggeligere å møtes i et kurslokale enn på nett, og dette er siste sjanse på en god stund!

/!\ error getUserMedia.