Artikkel

julemat_2015-3

Jeg hadde et hyggelig lite juleselskap forleden. De som kom var både ærlige og altetende. De var veldig positive til min veganske juletallerken, og alt, unntatt middagskakene av pastinakk og quinoa, gikk unna. Vel, de var veloppdragne og spiste den første porsjonen, men valgte linse- og nøttesteken i andre runde. (Og jeg kan forstå det, for pastinakk er jo ikke av de mildeste grønnsakene) Her er hva de fikk og hvordan jeg gjorde det.
(Middagskakene forbigår vi i stillhet. Om du gjerne vil ha det sammen med steken: Det finnes haugevis av oppskrifter på grønnsakskarbonader/vegisterkaker/plantebaserte burgere – kjært barn har mange navn.  Siden jeg har bestemt meg for at på denne bloggen skal bare det aller beste bli presentert, så drøyer jeg denne oppskriften til jeg er hundre prosent fornøyd. Joda, alt kan alltids forbedres både i kunsten, på denne bloggen og ellers, og noen ganger går jeg faktisk inn her og justerer (les: forbedrer) gamle oppskrifter. Og er veldig takknemlig for tilbakemeldinger fra dere!

Men altså – den skikkelig julete følelsen kan for eksempel oppnås på følgende måte:
*Feststek med linser og ristede mandler (Mektig og med rik smak)
*(Middagskaker av quinoa og pastinakk – hysjjjj 😉 )
*Brun saus med tamari og tyttebær (Jeg er superfornøyd med denne)
*Hasselbackpoteter med olivenblader (Løfter alle middager flere hakk)
*Ovnsbakte epler med svisker (Saftig, søtt, syrlig og minner om jul)
*Ertepuré (Gir fantastisk grønnfarge og passer godt inn)
*Tyttebærsyltetøy (Det MÅ vi bare ha til denne sausen og steken!)
*Syltede grønnsaker av rødløk og søtpotet (Vakre farger, utfyllende smaker)

Sterkt inspirert av Yngve Ekern så Hasselback-potetene dagens lys. (Mateksperten med egen spalte i Afteposten har nylig kastet seg ut i matblogguniverset, jeg gleder meg til å følge ham. De spiser kjøttfritt hele uka, han har gitt ut den fine kokeboka Kjøttfrie dager, og det blir nok mange spennende oppskrifter som dukker opp på den bloggen.)
Jeg skar tynne skiver nesten ned til bunnen av potetene, la dem i en ildfast form, helte over rapsolje, krydret med salt, pepper, paprikapulver og stakk noen laurbærblader ned i dem. Bakte på 200 grader til svakt gylne, så sto de på 150 grader til møre.

Ovnsbakte epler passer godt inn i smak og farge, og er lett å fikse: Et rødt eple delt i to, kjernehuset skåret vekk og erstattet med en sviske, bakt i ovnen med potetene til møre.

Ertepuré er superenkelt: Beregn omtrent 100 gram per person til denne middagen med masse annet, hell de frosne selskapsertene i en kjele, ha i ørlitt vann til å dekke bunnen. Kok opp, salte, pepre og rør inn en liten dæsj margarin, for eksempel Berit Nordstrands Rapskokos. Stavmiks.

Syltede grønnsaker pleier å syltes med eddik og sukker. Du kan erstatte eddik med saft av sitron, og sukker kan erstattes med flytende stevia. Holdbarheten blir ikke så lang, men smaken blir like god. Jeg var så heldig å få glasset med de syltede grønnsakene i vertinnegave, og har til gode å teste ut en eddik- og sukkerfri variant.

*Rødt i glasset, som smaker fortreffelig til den tunge maten: «Helt naturlig Lambrusco druejuice». Som den prisbelønnede, uhøytidelige og kunnskapsrike vineksperten Ingvild Tennfjord, med sine 1,2 millioner ukentlige lesere i blant annet A-Magasinet, sier: Julen er en familiehøytid, drikk gjerne alkoholfritt! Hun anbefaler den alkoholfrie Ringi Eple og Aronia. Vinen har fyldig, god struktur med smak av mørke bær, og passer godt til en kraftig juletallerken.

Hjertens god julekveld og julemiddag! 🙂

/!\ error getUserMedia.